Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v Británii dosiahla v apríli 40-ročné maximum

Na archívnej snímke z 27. januára 2022 muž s maskou na tvári prechádza popri obchode v Londýne. Foto: TASR/AP

Jadrová inflácia, bez nestálych cien potravín a energií, v apríli vzrástla o 0,7 %.

Londýn 18. mája (TASR) - Medziročná miera inflácie v Británii minulý mesiac vyskočila na 40-ročné maximum v dôsledku raketového nárastu cien energií. Informoval o tom v stredu štatistický úradu ONS. Jeho údaje tak signalizujú, že životná úroveň britských domácností sa naďalej znižuje.

Index spotrebiteľských cien Spojenom kráľovstve sa v apríli vyšplhal na 9 % zo 7 % v marci, uviedol vo vyhlásení ONS, podľa ktorého miera inflácie dosiahla najvyššiu úroveň od roku 1982.

V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny v apríli o 2,5 %, čo bol ich najväčší medzimesačný nárast od roku 1991.

K zrýchleniu inflácie prispela úprava stropu pre ceny elektriny a plynu tak, aby odrážal prudký nárast veľkoobchodných cien spôsobený inváziou Ruska na Ukrajinu. A tiež zrušenie dočasného zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) počas pandémie nového koronavírusu, v dôsledku čoho sa DPH v sektoroch, ako je stravovanie a ubytovanie, vrátila na 20 % z 5 % v uplynulých dvoch rokoch.

Podľa údajov ONS sa náklady na bývanie a energie v Británii v apríli zvýšili medziročne o 19,2 %, pričom ceny elektriny vzrástli o 53,5 %, plynu o 95,5 % a kvapalných palív o 113,9 %.

Jadrová inflácia, bez nestálych cien potravín a energií, v apríli vzrástla o 0,7 %.

Krajiny na celom svete čelia vysokej inflácii, keďže ukrajinský konflikt tlačí nahor ceny energií a potravín, čo následne núti britskú Bank of England a ďalšie centrálne banky zvyšovať úrokové sadzby.

TASR o tom informuje na základe správy AFP.