Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v eurozóne zrýchlila na rekordných takmer 9 %

Na archívnej snímke z 12. mája 2022 zákazník platí za nákup zeleniny na trhu v Madride. Foto: TASR/AP

Predbežné výsledky Eurostatu sú tak pre eurozónu omnoho horšie, než sa čakalo.

Luxemburg 29. júla (TASR) - Miera inflácie v eurozóne pokračuje v zrýchľovaní, pričom tento mesiac dosiahla takmer 9 %, čo predstavuje nový rekord. TASR o tom informuje na základe v piatok zverejnených predbežných údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Medziročná miera inflácie dosiahla v krajinách s jednotnou menou v júli 8,9 %. V predchádzajúcom mesiaci sa spotrebiteľské ceny v eurozóne zvýšili o 8,6 %. Predbežné výsledky Eurostatu sú tak pre eurozónu omnoho horšie, než sa čakalo. Analytici totiž predpokladali, že inflácia sa udrží na júnovej úrovni.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v eurozóne zvýšili v júli o 0,1 %. V júni dosiahla medzimesačná inflácia 0,8 %.

Pod rekordný medziročný rast spotrebiteľských cien za mesiac júl sa najviac podpísali ceny energií, aj keď oproti vývoju v júni sa ich rast čiastočne spomalil. Podľa Eurostatu sa v júli medziročne zvýšili o 39,7 %, zatiaľ čo v júni rast cien energií dosiahol 42 %.

Naopak, rýchlejšie rástli ceny potravín, alkoholických nápojov a tabakových výrobkov. Tie sa zvýšili o 9,8 % potom, ako v júni vzrástli o 8,9 %. Výraznejší rast zaznamenali aj ceny služieb. Zatiaľ čo v júni sa medziročne zvýšili o 3,4 %, v júli ich rast predstavoval 3,7 %.

To signalizuje, že spotrebiteľské ceny neženú nahor iba energie a ako uviedla agentúra Reuters, svoje maximum môže inflácia dosiahnuť až za niekoľko mesiacov. To zvyšuje tlak na Európsku centrálnu banku (ECB), aby aj na septembrovom zasadnutí pristúpila k výraznému zvýšeniu úrokových sadzieb.

Najvyššiu infláciu v rámci eurozóny zaznamenali v júli pobaltské krajiny. V Estónsku dosiahla 22,7 %, v Lotyšsku sa spotrebiteľské ceny zvýšili medziročne o 21 % a v Litve o 20,8 %. Slovensko zaznamenalo infláciu na úrovni 12,8 %, čo bola štvrtá najvyššia miera inflácie v eurozóne.