Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v Nemecku dosiahla v septembri nový vrchol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Spotrebiteľské ceny stúpajú v dôsledku prehlbujúcej sa energetickej krízy, ako aj pokračujúcich problémov v dodávateľskom reťazci.

Wiesbaden 29. septembra (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa v septembri 2022 zrýchlil a dosiahol najvyššiu úroveň za viac ako 50 rokov. TASR o tom informuje na základe rýchleho odhadu spolkového štatistického úradu Destatis.

Podľa predbežných údajov Destatisu index spotrebiteľských cien v najväčšej ekonomike eurozóny v septembri vyskočil medziročne o 10 %. To je najvyššia miera inflácie od historického maxima približne 11 % v roku 1951. Tiež vysoko nad odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali, že sa rast inflácie v Nemecku v septembri zrýchli na 9,4 % zo 7,9 % v auguste.

Spotrebiteľské ceny stúpajú v dôsledku prehlbujúcej sa energetickej krízy, ako aj pokračujúcich problémov v dodávateľskom reťazci.

Destatis informoval, že rast cien energií sa v septembri zrýchlil na 43,9 % z augustových 35,6 % a potravín na 18,7 % zo 16,6 %.

Aj ceny služieb rástli vzrástli viac, a to o 3,6 % po zvýšení o 2,2 % v auguste.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Nemecku v septembri zvýšili o 1,9 %, najviac od marcového takmer rekordného nárastu o 2,5 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka vzrástol v septembri medziročne o 10,9 % a medzimesačne o 2,2 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že stúpne medziročne o 10 % a medzimesačne o 1,3 %.