Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v Nemecku dosiahla vo februári 5,1 %

Maklér sleduje monitory na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Nemecku vo februári stúpli o 0,9 % po náraste o 0,4 % v januári.

Wiesbaden 11. marca (TASR) - Tempo rastu spotrebiteľských cien v Nemecku sa vo februári zrýchlilo a prekročilo 5 %. Prispelo k tomu najmä prudké zdraženie energií. Ukázali to spresnené údaje spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré potvrdili rýchly odhad.

Podľa nich sa index spotrebiteľských cien (CPI) v najväčšej európskej ekonomike vo februári zvýšil medziročne o 5,1 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom mesiaci. Tento výsledok sa zhoduje s predbežným odhadom.

Štatistiky ukázali, že rast cien tovarov sa vo februári zrýchlil na 7,9 % zo 7,2 % v januári, pričom ceny potravín stúpli o 5,3 % (5 % mesiac predtým). Energie vo februári zdraželi o 22,5 % (o 20,5 % v januári). Zvýšili sa najmä ceny vykurovacieho oleja (52,6 %), zemného plynu (35,7 %) aj elektriny (13 %). Rast cien služieb sa, naopak, spomalil na 2,8 % z 2,9 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Nemecku vo februári stúpli o 0,9 % po náraste o 0,4 % v januári.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HCPI), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka vo februári vzrástol medziročne o 5,5 % a medzimesačne o 0,9 %.

TASR o tom informuje na základe údajov Destatisu.