Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v Poľsku sa zrýchlila na vyše 20-ročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny v hoteloch a reštauráciách zrýchlili rast zo 6,6 % na 7 % a ceny potravín a nealkoholických nápojov z 3,9 % na 4,4 %.

Varšava 15. októbra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Poľsku zrýchlili tempo rastu v septembri výraznejšie, než sa pôvodne predpokladalo, pričom miera inflácie dosiahla najvyššiu úroveň za viac než 20 rokov. Informoval o tom v piatok poľský štatistický úrad, ktorý zverejnil konečné údaje.

Štatistici uviedli, že medziročná miera inflácie dosiahla v septembri 5,9 % po 5,5-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci. Predbežný odhad poukazoval na zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien na 5,8 %. Konečný údaj znamená najvyššiu mieru inflácie od júna 2001, pod čo sa podpísal najmä vývoj nákladov na dopravu. Zrýchlenie rastu však zaznamenali aj ceny v hoteloch či potravín.

Náklady na dopravu sa v septembri medziročne zvýšili o 18,5 % po 17,8-percentnom raste v auguste. Ceny v hoteloch a reštauráciách zrýchlili rast zo 6,6 % na 7 % a ceny potravín a nealkoholických nápojov z 3,9 % na 4,4 %.

Aj v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa tempo rastu spotrebiteľských cien zrýchlilo výraznejšie, než naznačoval predbežný odhad. Ten poukazoval na rast cien o 0,6 %, konečný údaj bol stanovený na 0,7 %. Na porovnanie, v auguste sa spotrebiteľské ceny v Poľsku zvýšili o 0,3 %.