Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v Španielsku dosiahla v marci takmer dvojročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spotrebiteľské ceny v Španielsku sa v marci v porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka zvýšili o 1,3 % po tom, ako vo februári ceny stagnovali a v januári vzrástli o 0,5 %.

Madrid 14. apríla (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Španielsku sa po februárovej stagnácii vrátili k rastu, pričom tempo rastu dosiahlo takmer 2-ročné maximum. Uviedol to v stredu španielsky štatistický úrad, ktorý zverejnil konečné údaje.

Spotrebiteľské ceny v Španielsku sa v marci v porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka zvýšili o 1,3 % po tom, ako vo februári ceny stagnovali a v januári vzrástli o 0,5 %. Úrad tak potvrdil predbežný odhad z konca marca. Je to zároveň najvýraznejšie tempo rastu od apríla 2019.

Najviac sa pod marcový vývoj podpísali náklady na bývanie, ktoré vzrástli o 4,3 %, zatiaľ čo vo februári o 1,1 % klesli. Zvýšili sa aj náklady na dopravu, najmä v dôsledku rastu cien palív.

Predbežný odhad potvrdili štatistici v stredu aj v prípade medzimesačného vývoja inflácie. Ako uviedli, v porovnaní s februárom sa spotrebiteľské ceny v Španielsku zvýšili o 1 %, čo je najprudší medzimesačný rast cien od októbra 2019.