Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v Španielsku je najvyššia od roku 1989

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále položky, ako sú potraviny a energetické produkty, sa vo februári pravdepodobne zrýchlila na 3 %, čo je najviac od septembra 2008.

Madrid 28. februára (TASR) – Medziročný rast inflácie v Španielsku sa podľa predbežných odhadov vo februári 2022 pravdepodobne zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo od roku 1989. Dôvodom je zdraženie väčšiny produktov a služieb, najmä energií a potravín. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov štatistického úradu INE.

Podľa rýchleho odhadu sa index spotrebiteľských cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny vo februári 2022 zvýšil na 7,4 % zo 6,1 % v januári. To je najvyššia miera inflácie od júla 1989.

Motorom jej rastu bolo zvýšenie cien väčšiny zložiek, predovšetkým potravín a nealkoholických nápojov, palív, ropy, ako aj elektriny.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále položky, ako sú potraviny a energetické produkty, sa vo februári pravdepodobne zrýchlila na 3 %, čo je najviac od septembra 2008, z 2,4 % v januári.

V medzimesačnom porovnaní sa očakáva nárast spotrebiteľských cien v Španielsku vo februári o 0,6 % po januárovom poklese o 0,4 %.