Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti v 4. štvrťroku a za celý minulý rok klesla k 6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

V priemere za celý minulý rok bolo bez práce 170.400 osôb, medziročne ich počet klesol o 9,2 %.

Bratislava 3. marca (TASR) - Miera nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v 4. kvartáli minulého roka 6 %. Medziročne tak bola nižšia o 0,5 percentuálneho bodu (p. b.). V priemere za celý rok klesla nezamestnanosť na 6,1 %, v roku 2021 dosahovala ešte 6,8 %. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Počet nezamestnaných sa vo 4. štvrťroku medziročne znížil a pokles tak pretrvával už jeden a pol roka. Bez práce bolo spolu takmer 169.000 osôb, čo bolo o 7,9 % menej ako v posledných troch mesiacoch 2021. V porovnaní s 3. štvrťrokom vlaňajška však po sezónnom očistení počet nezamestnaných vzrástol o 1,4 %.

Štatistický úrad zverejňuje údaje o trhu práce a nezamestnanosti v SR zisťované metódou výberového zisťovania pracovných síl (VZPS), teda inak ako sú počítané mesačné štatistiky ústredia práce.

"Pandémia výrazne zvýšila podiel dlhodobo nezamestnaných, na konci roka 2022 predstavovali až 68 % z počtu nezamestnaných. Dlhšie ako rok bez práce tak bolo vyše 115.000 osôb, medziročne ich počet klesol o 10.000 osôb," vyčíslili štatistici.

Z regionálneho hľadiska počet nezamestnaných v posledných troch mesiacoch 2022 medziročne klesol už len v štyroch krajoch, v predchádzajúcom štvrťroku to bolo ešte vo všetkých krajoch. Relatívne najvyšší úbytok nad úrovňou 15 % mali Trnavský a Košický kraj, zlepšenie situácie nastalo tiež v Banskobystrickom a Žilinskom kraji.

"Naopak, nezamestnaných mierne pribudlo v Bratislavskom kraji, ich počet bol medziročne vyšší o 1500 a dosiahol hodnotu 8700 osôb. Ide však o región s dlhodobo najnižším počtom nezamestnaných v rámci regiónov SR," priblížil ŠÚ SR.

Najvyšší absolútny počet ľudí bez práce, viac ako 43.000, mal v 4. kvartáli Prešovský kraj. Jedine v tomto regióne miera nezamestnanosti prekročila dvojcifernú hranicu a dosiahla 10,8 %. V Banskobystrickom kraji sa dostala tesne pod ňu na úroveň 9,7 %. Naopak, najnižšia miera nezamestnanosti 2,2 % bola v Bratislavskom kraji, nasledovali Trenčiansky a Nitriansky kraj s hodnotou do 4 %.

V priemere za celý minulý rok bolo bez práce 170.400 osôb, medziročne ich počet klesol o 9,2 %. "Z regionálneho hľadiska na celoročnej báze počet nezamestnaných v porovnaní s rokom 2021 klesol vo všetkých ôsmich krajoch. Najvýraznejší úbytok počtu ľudí bez práce nastal v Trnavskom, Žilinskom a Košickom kraji," konštatovali štatistici.

Miera nezamestnanosti za celý rok 2022 sa znížila tiež vo všetkých regiónoch. Najdynamickejšie v Trnavskom kraji o 1,6 p. b. a v Žilinskom kraji o 1 p. b., nezamestnanosť sa v nich pohybuje pod úrovňou 5 %. "Najvyššiu mieru nezamestnanosti viac ako 9 % aj na celoročnej úrovni mali Prešovský, Banskobystrický a Košický kraj," doplnil ŠÚ SR.