Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti v Česku v decembri vzrástla na 3,5 %

Ilustračné foto Foto: TASR/Edmund Orzsik

Medziročne počet registrovaných nezamestnaných klesol asi o 34.000.

Praha 10. januára (TASR) - Nezamestnanosť v Česku sa na konci minulého roka mierne zvýšila, naďalej však zostáva nízka. Miera nezamestnanosti v decembri 2021 stúpla o 0,2 percentuálneho bodu na 3,5 % z 3,3 % v novembri, uviedol Úrad práce ČR. V porovnaní s decembrom 2020 však bola nižšia o 0,5 percentuálneho bodu.

Prácu v decembri v Česku hľadalo 258.173 ľudí, čo bolo približne o 12.600 viac v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Medziročne počet registrovaných nezamestnaných klesol asi o 34.000.

Zároveň sa na konci roka znížil počet voľných pracovných miest na 343.148. Na jedno voľné pracovné miesto tak pripadalo 0,8 záujemcu o zamestnanie.

Nezamestnanosť v ČR zostáva nízka, aj keď sa na konci roka skončili sezónne práce, a to predovšetkým v poľnohospodárstve a stavebníctve.

Podľa analytikov má rast ekonomiky pozitívny vplyv na trh práce, keďže dopyt po pracovnej sile sa zvyšuje. Hlavná česká ekonómka Raiffeisenbank Helena Horská dokonca označila situáciu na českom trhu práce ako napätú, keďže dopyt po pracovnej sile naďalej výrazne prevyšuje počet záujemcov o prácu.