Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti v eurozóne zotrvala aj v marci na minime

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa najnovších údajov Eurostatu dosiahla nezamestnanosť v eurozóne v marci po úprave o sezónne vplyvy 6,5 %.

Luxemburg 3. mája (TASR) - Miera nezamestnanosti v eurozóne zotrvala v marci na úrovni z predchádzajúcich štyroch mesiacov a naďalej sa tak drží na historickom minime. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Podľa najnovších údajov Eurostatu dosiahla nezamestnanosť v eurozóne v marci po úprave o sezónne vplyvy 6,5 %. Na tejto úrovni sa drží nepretržite od novembra minulého roka. Na porovnanie, v marci predchádzajúceho roka dosiahla 6,6 %.

V celej Európskej únii predstavovala miera nezamestnanosti v marci 6 %, čo znamená medzimesačne mierny pokles. Vo februári dosiahla 6,1 %. V porovnaní s marcom minulého roka stagnovala.

Čo sa týka nezamestnanosti mladých ľudí, v eurozóne aj celej EÚ sa znížila. V menovej únii dosiahla vo februári 14,4 % a v marci 14,1 %. V širšej EÚ zaznamenala v marci 14,6 %, čo oproti februáru predstavuje pokles o 0,1 percentuálneho bodu.

Najvyššiu nezamestnanosť v EÚ zaznamenali tradične Španielsko a Grécko. V Španielsku dosiahla 11,7 % a v Grécku 10,2 %. Za nimi nasledovalo Švédsko s nezamestnanosťou na úrovni 8,3 %.

Naopak, najnižšiu nezamestnanosť zaznamenali Česko a Poľsko, v obidvoch prípadoch 2,9 %. Hneď za nimi nasledovalo Slovinsko s mierou nezamestnanosti 3,1 %. Nezamestnanosť na Slovensku dosiahla v marci 5,4 %.