Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti v Rakúsku v júli vzrástla na 5,9 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Miera nezamestnanosti v Rakúsku minulý mesiac medziročne vzrástla na 5,9 % z úrovne 5,6 %. Zotrvala tak výrazne pod hodnotami z predchádzajúcich rokov.

Viedeň 1. augusta (TASR) - Situácia na rakúskom trhu práce sa v júli mierne zhoršila. Úrady práce v krajine evidovali 310.582 nezamestnaných ľudí aj vrátane účastníkov rekvalifikačných kurzov, čo bolo o takmer 14.000 viac ako v rovnakom období minulého roka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Miera nezamestnanosti v Rakúsku minulý mesiac medziročne vzrástla na 5,9 % z úrovne 5,6 %. Zotrvala tak výrazne pod hodnotami z predchádzajúcich rokov.

"Je to mimoriadne pozoruhodné v kontexte pretrvávajúcej slabej hospodárskej situácie vo svete a svedčí to o tom, že rakúsky trh práce je naďalej silný a schopný odolávať krízam," uviedol v utorok minister práce a hospodárstva Martin Kocher. K výraznému zníženiu miery nezamestnanosti podľa neho v posledných rokoch prispela aj aktívna politika na trhu práce.

V roku 2019, ktorý predchádzal pandémii nového koronavírusu, miera nezamestnanosti v Rakúsku predstavovala 6,5 %, v roku 2020 vzrástla na 9,2 %, kým v predminulom roku klesla na 6,8 %.

"V porovnaní s predkrízovým rokom 2019 má na konci júla 2023 prácu približne o 120.000 ľudí viac a aj v porovnaní s predchádzajúcim rokom je ich v súčasnosti približne o 30.000 viac," uviedol Kocher.