Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti dosiahla úroveň 13,5 %

Ilustračné foto FOTO TASR

Jedným z cieľov vlády SR je do roku 2016 znížiť nezamestnanosť v SR na úroveň priemeru krajín eurozóny.

Bratislava 20. januára (TASR) – Miera evidovanej nezamestnanosti v decembri 2013 dosiahla úroveň 13,5 %. "Medzimesačne, v porovnaní s novembrom 2013, sa nezmenila. Medziročne poklesla o 0,94 %, v decembri 2012 bola na úrovni 14,44 %," informoval dnes na tlačovej konferencii šéf Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Ján Richter (Smer–SD).

"Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie v decembri 2013 dosiahol 364.225 osôb. Medzimesačne, v porovnaní s novembrom 2013, sa zaznamenal pokles o 8 osôb. V medziročnom porovnaní ich stav poklesol o 25.886 osôb, čo je o 6,64 % menej, ako tomu bolo v decembri 2012," spresnil.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahla podľa Richtera v decembri minulého roku výšku 14,78 %. "Medzimesačne, v porovnaní s novembrom 2013, poklesla o 0,03 %. Medziročne poklesla o 0,98 %, pretože v decembri 2012 dosahovala výšku 15,76 %," poznamenal.

Stav celkového počtu uchádzačov o zamestnanie podľa neho dosiahol v decembri minulého roku 398.876 osôb. "Medzimesačne, v porovnaní s novembrom 2013, poklesol o 685 osôb. Medziročne, v porovnaní s decembrom 2012, poklesol o 26.982 osôb, čo predstavuje pokles o 6,34 %," dodal.



Nezamestnanosť by sa mala do roku 2016 znížiť na úroveň krajín eurozóny

Jedným zo strategických cieľov vlády SR a vládnej strany Smer-SD je do roku 2016 znížiť nezamestnanosť v SR na úroveň priemeru krajín eurozóny. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii po kontrolnej návšteve na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predseda vlády SR Robert Fico (Smer–SD ).

"Máme jasný cieľ znížiť nezamestnanosť na Slovensku do roku 2016 na mieru, akou je priemer v krajinách eurozóny. Druhý základný cieľ, ktorý sme si postavili, je pokračovať vo zvyšovaní minimálnej mzdy a vytvárať všetky predpoklady na rast miezd v súkromnom aj verejnom sektore," priblížil.

Tretím cieľom podľa premiéra bude hľadanie zdrojov pre uvedené dva významné strategické ciele, a to cez zvýšený boj s daňovými únikmi a cez zvýšený výber daní.



Pripomenul, že dnes sa priemer nezamestnanosti v krajinách eurozóny pohybuje na úrovni okolo 12 až 12,1 %, na Slovensku bola v decembri 2013 miera nezamestnanosti na úrovni 13,5 %. "Cieľ ísť na úroveň priemeru krajín eurozóny vnímame ako realistický. Určite nás k tomuto cieľu dovedú aj ďalšie projekty, na ktoré MPSVR SR v danom okamihu pristupuje," konštatoval.

Pre mladých ľudí do 29 rokov sa podľa jeho slov podarilo vytvoriť 12.000 nových pracovných miest za sumu 70 miliónov eur. "Ide o peniaze, ktoré sme získali realokáciou v rámci európskych fondov," podčiarkol. O projekt zamestnávania mladých, v ktorom štát zamestnávateľovi prepláca počas jedného roka minimálnu mzdu a odvody za zamestnanca, je podľa premiéra "veľký záujem".

Poznamenal zároveň, že úlohou MPSVR SR je predovšetkým efektívne čerpať zdroje, ktoré sú k dispozícii zo štátneho rozpočtu alebo z prostriedkov EÚ na projekty odbúravania nezamestnanosti určitých kategórií ľudí. "Je to nepochybne aj ministerstvo, ktoré môže dohliadať na činnosť ostatných ministerstiev, do akej miery cez svoje prorastové opatrenia vytvárajú nové pracovné miesta," dodal.




ANALYTICI: Decembrovú nezamestnanosť mohla pozitívne ovplyvniť mierna zima

Situácia na trhu práce sa po nepriaznivom vývoji za posledný rok začína zlepšovať, čo potvrdzujú aj mesačné štatistiky zamestnanosti. V reakcii na aktuálne údaje o decembrovej nezamestnanosti, ktorá stagnovala na úrovni 13,5 %, to konštatovali analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS).

Priaznivým signálom do najbližších mesiacov podľa nich zostáva mierne zvýšený počet voľných pracovných miest v evidencii. "Napriek tomu medzimesačný vývoj počtu uchádzačov je pravdepodobne dočasne priaznivo ovplyvnený aj poveternostnými podmienkami, pretože už mohla zavážiť aj mierna zima v decembri. Napríklad prítok uchádzačov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi z odvetvia stavebníctva bol sotva polovičný," konštatovali.

Nezamestnanosť vlani v decembri nerástla prvýkrát od roku 2007, pripomína analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. "Lepšie decembrové čísla nezamestnanosti mohla ovplyvniť aj mierna zima, ktorá predĺžila sezónu najmä stavebným firmám," poznamenal.

V dôsledku sezónnych vplyvov však v januári očakáva nárast nezamestnanosti na úrovne 13,7 % až 13,8 %. "Podobne ako v decembri 2013 by mohla miernejšia zima prílev sezónnych pracovníkov do evidencie úradov pribrzdiť. Sezónne očistená nezamestnanosť by pod vplyvom zlepšujúcej sa kondície slovenskej ekonomiky mala v nasledujúcich mesiacoch mierne klesať," dodal Koršňák.