Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Mihálove návrhy na zrušenie nedostatkov zdravotného poistenia neprešli

Foto: TASR/Martin Baumann

Mihál tvrdil, že vládna novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá platí od januára tohto roka, priniesla do praxe niekoľko problémov.

Bratislava 26. marca (TASR) –Návrhy na úpravu zákona o zdravotnom poistení, ktoré Národnej rade (NR) SR predstavil opozičný poslanec za SaS Jozef Mihál, plénum nepresvedčili. Jeho návrh dnes väčšina zákonodarcov neodobrila.

Mihál tvrdil, že vládna novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá platí od januára tohto roka, priniesla do praxe niekoľko problémov. Za jeden z nich považuje napríklad situáciu starobného dôchodcu, ktorý pracuje popri dôchodku. V prípade, že pracuje pol roka a zarobí sumu vyššiu ako 2918 eur, platí z toho štátu aj zdravotné poistenie. "Toto je v poriadku," skonštatoval Mihál.

Problém je však podľa neho v tom, že ak už v druhom polroku tento dôchodca pracovať nebude a bude len poberať starobný dôchodok, štát za neho zdravotné poistenie nezaplatí. "Typickým príkladom môže byť školstvo, kde učiteľky na dôchodku tento školský rok ešte pracujú a platia si odvody, ale v druhom polroku už nebudú," priblížil Mihál.

Poistenie za nich štát v druhom polroku nezaplatí a budú si ho musieť uhradiť samé. Voči učiteľkám je to podľa bývalého ministra práce nespravodlivé a aj tento nedostatok chcel zo zákona odstrániť.