Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Mihók vyzval vládu na prijatie plánu boja s vysokými cenami energií

Peter Mihók, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Riešenie vidí v zavedení regulovaných cien elektrickej energie a plynu za jasne stanovených a garantovaných podmienok.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Zatiaľ čo vláda pravidelne hovorí o nutnosti bojovať s vysokou infláciou v súvislosti s občanmi, súčasne zabúda na likvidačné podmienky z pohľadu podnikateľských subjektov. V stredu to uviedol predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók a zároveň vyzval vládu k urýchlenému prijatiu národného plánu boja s vysokými cenami energií. Tento plán podľa neho musí paralelne pokrývať zvýšené náklady domácností aj firiem.

"Ide o spojené nádoby, lebo neriešenie drastického nárastu cien energií súčasne komplikuje situáciu občanov z hľadiska ich zamestnanosti či cenovej úrovne výrobkov," uviedol Mihók. Firmy v dôsledku vyšších nákladov strácajú svoju konkurenčnú schopnosť na zahraničných trhoch aj doma oproti výrobcom z krajín, ktoré už takéto opatrenia v prospech podnikateľov prijali vrátane viacerých krajín Európskej únie. "Čakanie na riešenie situácie na úrovni Európskej únie je výhovorkou, ktorá dnes už neobstojí. Firmy sú nútené obmedzovať a v nejednom prípade aj zastaviť výrobu," zdôraznil Mihók.

Reštart bude podľa šéfa SOPK v dôsledku takejto trhovej pozície veľmi komplikovaný, ak vôbec možný. Upozornil, že hrozí kolaps slovenského priemyslu prakticky vo všetkých jeho odvetviach. Nie je totiž možné zodpovedne pripraviť plány a rozpočty firiem na budúci rok, a preto záver roka môže byť poznačený lavínou ukončovania výroby vo viacerých segmentoch trhu. Riešenie Mihók vidí v zavedení regulovaných cien elektrickej energie a plynu za jasne stanovených a garantovaných podmienok.