Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Mikuš: SR pred 20 rokmi dosiahla sebestačnosť vo výrobe elektriny

Na snímke prezident Slovenského jadrového fóra Tibor Mikuš. Foto: TASR - Martin Palkovič

Jadrová energetika podľa neho je absolútne nevyhnutná pre krajiny, ako je Slovensko, ktoré viac ako 90 % primárnych zdrojov elektrickej energie dovážajú.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Slovenská republika pred 20 rokmi dosiahla sebestačnosť vo výrobe elektriny. Uviedol to vo štvrtok v Bratislave na konferencii Bezpečné dodávky energie - Secure energy supply - SES 2018 prezident Slovenského jadrového fóra (SJF) Tibor Mikuš v súvislosti s 20. výročím od uvedenia prvého bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO1) do prevádzky. Organizátorom konferencie je Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR a SJF.

"S hrdosťou konštatujem, že pred 20 rokmi sme prvýkrát ako Slovenská republika dosiahli elektroenergetickú sebestačnosť. Bohužiaľ, technicky a ekonomicky nezdôvodniteľným odstavením elektrárne V1 sme ju stratili, takže dovážame to, čo sme mohli sami vyrábať, prípadne predávať iným," priblížil.

Jadrová energetika podľa neho je "absolútne nevyhnutná" pre krajiny, ako je Slovensko, ktoré viac ako 90 % primárnych zdrojov elektrickej energie dovážajú. "Myslím si, že súčasná doba s ohľadom na globálnu (klimatickú) zmenu a bezpečnosť dodávok len podčiarkuje dôležitosť jadrovej energetiky, pretože umožňuje vytvárať strategické zásoby paliva na malom priestore. Čo sa týka vypúšťania do životného prostredia, globálna zmena jednoznačne nahráva jadrovej energetike," upozornil Mikuš.

Zdôraznil, že jadrové elektrárne ruského typu, ktoré boli pôvodne projektované na 20 až 30 rokov, majú materiálové charakteristiky umožňujúce bezproblémové prevádzkovanie pri vysokej prevádzkovej kultúre, ktorou sa Slovensko vyznačuje, minimálne 40 rokov. "Slovensko má všetky predpoklady na to, aby rozvíjalo energetiku, najmä jadrovú, a aby sa presadzovalo pri predaji elektrickej energie v iných krajinách," dodal.