Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Mimoriadna schôdza k cenám potravín bude v stredu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Témou schôdze bude návrh skupiny poslancov na prijatie uznesenia NR SR k vážnym sociálnym dosahom, ktoré sa dotýkajú nežiaduceho vývoja cien potravín a základných potravinových komodít.

Bratislava 22. marca (TASR) - Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolal mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR k cenám potravín. Informoval o tom tlačový odbor Kancelárie NR SR. Schôdza by sa mala začať v stredu (23. 3.) o 12.30 h.

Témou schôdze bude návrh skupiny poslancov na prijatie uznesenia NR SR k vážnym sociálnym dosahom, ktoré sa dotýkajú nežiaduceho vývoja cien potravín a základných potravinových komodít. Zvolať mimoriadnu schôdzu žiadala opozičná strana Smer-SD.

Predseda strany Robert Fico uviedol, že chcú predložiť vláde návod, čo by mala robiť, aby pomohla v boji proti zdražovaniu potravín a základných potravinových komodít. "Tento materiál, ktorý je veľmi komplexný a rozsiahly, nevznikol na zelenom stole v centrále Smeru-SD. Je výsledkom niekoľkotýždňového dialógu s potravinármi, s ktorými sme hovorili viackrát," konštatoval Fico.

Podpredseda Smeru-SD Richard Takáč komentoval, že predkladajú návrh na mimoriadnu schôdzu s 11 opatreniami. Sú to opatrenia ako regulácia cien energií pre výrobcov potravín a poľnohospodársku prvovýrobu zo strany štátu či daňovo-odvodové úľavy pre zamestnávanie zamestnancov výrobcov potravín a poľnohospodárskej prvovýroby. Taktiež aj časovo limitované kompenzácie povinných príplatkov za prácu v sobotu, nedeľu a za nočnú prácu napríklad na jeden kalendárny rok. "Treba pristúpiť na zníženie DPH, možnože na pol roka na nula percent," vyhlásil Takáč.