Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Mimoriadne suché počasie spôsobuje farmárom značné škody

Foto: TASR/AP

Od augusta minulého roka je málo vlahy, dažďová voda absentuje nielen na Žitnom ostrove, ale v celej krajine.

Dunajská Streda 31. mája (TASR) - Mimoriadne sucho na poliach môže zapríčiniť zvýšenie cien potravín. Od augusta minulého roka je málo vlahy, dažďová voda absentuje nielen na Žitnom ostrove, ale v celej krajine. Povedala TASR predsedníčka Agrárnej komory Slovenska (AKS) Helena Patasiová. Podľa nej nedostatok zrážok spôsobil poľnohospodárom veľké škody.

Na Žitnom ostrove bude naslabšia úroda za posledné roky

"Po sejbe ozimín, hlavne repky ozimnej a ozimnej pšenice začali vznikať problémy. Pre suché počasie budeme mať na Žitnom ostrove pravdepodobne najslabšiu úrodu posledných rokov. V zimnom období neboli porasty pokryté snehom, slabé bolo aj odnožovanie," konštatovala predsedníčka s tým, že poľnohospodári boli nútení, hlavne na Hornom Žitnom ostrove, kde sú pôdy kamenisté, štrkovité a piesočnaté, nasadiť zavlažovacie systém, avšak toto riešenie zvyšuje náklady.

Úroda pšenice bude o 30 percent nižšia

Ako uviedla, dážď z minulého týždňa čiastočne pomohol porastom, hlavne kukurici a jačmeňu jarnému, ale treba naďalej neustále zavlažovať. Úroda pšenice bude oproti vlaňajšku o viac ako 30 % nižšia. Najhoršia je situácia s ozimnou pšenicou, ktorá je veľmi nízka a riedka. "V roku 2011 sme mali hektárovú úrodu pšenice skoro päť ton, tento rok očakávame maximálne 3,5 tony," priblížila situáciu Patasiová a pripomenula, že jarné poľné kultúry sa nedajú ešte inventarizovať, prípadné dažďové dni môžu zlepšiť situáciu. "Keďže je koniec mája, za priaznivého počasia výsledky kukurice a slnečnice sa môžu zlepšiť," dodala.

Repka olejná nedosiahne 30 percent plánovanej úrody

Podľa poľnohospodárov nie je lepšia situácia ani v prípade ostatných poľných kultúr. "O repku olejnú je veľký záujem zo strany potravinárov, rôznych podnikov, dokonca sa využíva aj ako biopalivo. Táto skutočnosť môže mať za následok zvýšenie cien," konštatovala s tým, že úroda na poliach bude podpriemerná. Podľa odborníkov ani repka nedosiahne 30 % plánovanej úrody. "Poznáme aj také prípady, že farmári zlikvidovali repku a nasadili kukuricu, slnečnicu, alebo iné plody. Samozrejme takýmto krokom sa zvyšujú aj náklady," upozornila predsedníčka AKS a zdôraznila, že nedostatok pšenice a jačmeňa sa nemusí premietnuť iba do zdraženia chleba a piva. Obilniny sa pestujú aj ako krmivo pre hospodárske zvieratá, takže v prípade, že ich cena porastie, ovplyvní to aj cenu mäsa, mlieka a vajec.