Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Mimovládky požadujú nový výber kandidátov do Rady ÚVO

ÚVO Foto: TASR/Martin Baumann

Komisia podľa riaditeľa INEKO P. Goliaša na vypočutí nežiadala od kandidátov vysvetlenia k podozreniam, ktoré sa týkajú ich predchádzajúceho pôsobenia.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Navrhnutí kandidáti do Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) nie sú najsilnejšími kandidátmi a komisia neskúmala podozrenia, ktoré sa s nimi spájajú. Tvrdia to mimovládne organizácie Nadácia Zastavme korupciu a Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Požadujú zároveň nový výber kandidátov. Komisia odporučila vláde vymenovať bývalú podpredsedníčku ÚVO Danku Bekeovú a Mateja Ovčiarku z ministerstva životného prostredia.

“Rozhodnutie komisie minulý štvrtok (22.11.) nás zaskočilo a máme pocit, že sme boli na inom vypočutí. Podľa nás najsilnejšia kandidátka neprešla a odporúčaný kandidát nás nepresvedčil o dostatočných znalostiach a skúsenostiach vo verejnom obstarávaní,” vysvetlil riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

Komisia podľa Goliaša na vypočutí nežiadala od kandidátov vysvetlenia k podozreniam, ktoré sa týkajú ich predchádzajúceho pôsobenia. Dodáva, že v prípade kandidáta Ovčiarku ide o jeho pôsobenie v skupine Eastfield, kde bol v rokoch 2008 až 2012 finančným riaditeľom a počas svojho pôsobenia aktívne nevysvetlil problémy, za ktoré bolo zodpovedný.

Kandidátka Bekeová bola v rokoch 2013 až 2018 podpredsedníčkou ÚVO, pričom do jej pôsobnosti patrila aj kontrolná činnosť úradu. "Aj počas jej pôsobenia na úrade zamrzli konania o desiatkach sporných tendrov. Prípad neriešenia spolu 70 sporných tendrov začína skúmať generálna prokuratúra," upozorňujú mimovládky.

V opakovanej a každej ďalšej voľbe INEKO a Zastavme korupciu odporúčajú systémové zmeny, podľa ktorých by členovia komisie nemali pracovať zadarmo, hodnotenie komisie a jej jednotlivých členov by malo byť verejné a vypočutia by mali byť nahrávané na video a zverejnené, optimálne vysielané online.

Ako dodávajú mimovládky, hlbšou zmenou by bol prenos právomoci vyberať členov Rady ÚVO z vlády na parlament, prípadne aj prezidenta. "Rada totiž do veľkej miery plní kontrolné funkcie vo vzťahu k ministerstvám a iným štátnym organizáciám ako veľkým obstarávateľom," uzatvárajú mimovládky.

Rozhodnutie komisie má odporúčací charakter. Vláda má možnosť nezvoliť žiadneho z odporúčaných kandidátov alebo kandidátok a môže vyhlásiť novú voľbu. Dvaja noví členovia Rady ÚVO majú nahradiť dvoch doterajších členov, ktorým sa skončilo funkčné obdobie v Rade ÚVO k 27. septembru 2018.