Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Sociálni partneri sa na budúcoročnej minimálnej mzde nedohodli

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rezort práce navrhuje mesačnú minimálnu mzdu pre budúci rok vo výške 352 eur.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Sociálni partneri sa na budúcoročnej minimálnej mzde nedohodli. Uviedol to po dnešnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD).

"Predkladal som dnes návrh nariadenia vlády SR, ktorý ustanovuje sumu minimálnej mzdy na rok 2014. Všetci sociálni partneri, teda Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ), Konfederácia odborových zväzov (KOZ), ako aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), s návrhom však nesúhlasili. Zamestnávatelia tvrdili, že návrh výšky je príliš vysoký a zástupcovia zamestnancov, že návrh je príliš nízky," spresnil.

Richter zároveň pripomenul, že rezort práce navrhuje mesačnú minimálnu mzdu pre budúci rok vo výške 352 eur, čo predstavuje voči súčasne platnému stavu medziročný nárast o 14,30 eura alebo o 4,2 %.

Zamestnávatelia sú proti

"Nepovažujeme za dobrú cestu administratívne zvyšovanie minimálnej mzdy, hlavne nie v časoch, ktoré sú ekonomicky veľmi neisté," poznamenal prezident RÚZ Marián Jusko. AZZZ SR podľa slov svojho prezidenta Rastislava Machunku považuje návrh na zvýšenie minimálnej mzdy za čisto politický, ktorý nemá ekonomické ratio, hlavne pre makroekonomický vývoj. "Zhoršovať situáciu, ktorí preto prídu o prácu, je nevhodné. Lepšie je pracovať za nižšiu mzdu a byť konkurencieschopný ako nepracovať vôbec a byť závislý od sociálnych dávok," zdôraznil Machunka.

"Nebojme sa minimálnej mzdy. Potrebujeme slušnú minimálnu mzdu na to, aby sme mohli naštartovať aj vnútorný trh," podčiarkol viceprezident KOZ SR Slavomír Manga. Vládou navrhované zvýšenie podľa neho predstavuje len 70 eurocentov za deň. "Ktorého podnikateľa položí takéto zvýšenie," dodal.