Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Minister financií Kažimír otvoril podnikateľskú misiu v Teheráne

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír Foto: TASR - Michal Svítok

Delegáciu v týchto dňoch čakajú rokovania, ktorých cieľom je uzatvoriť ekonomickú dohodu s Iránom a na jej základe ustanoviť spoločný výbor pre hospodársku spoluprácu.

Bratislava/Teherán 19. januára (TASR) – Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) a prezident Teheránskej obchodnej, priemyselnej, banskej a poľnohospodárskej komory Masoud Khansari otvorili dnes v Teheráne Iránsko-slovenské podnikateľské fórum. Kažimír je od pondelka (18.1.) na oficiálnej návšteve Iránu.

Ako informoval tlačový odbor rezortu, podnikateľské fórum v mestách Mašhad a Teherán má za cieľ uviesť podnikateľov v tomto teritóriu, umožniť im nadviazanie prvého kontaktu, prípadne posun v už rozbehnutých rokovaniach aj v súvislosti s uvoľňujúcimi sa ekonomickými sankciami uvalenými na Irán medzinárodným spoločenstvom.

„Som hrdý, že môžeme predstaviť slovenské spoločnosti najmä z odvetvia energetiky, strojárstva, vodného hospodárstva a ďalších odvetví, ktoré sa tešia na spoluprácu s iránskymi firmami, ktoré sú súčasťou tejto obchodnej misie,“ konštatoval Kažimír.

Na tomto fóre sa podľa ministerstva financií zúčastnilo viac ako 100 spoločností z Iránu a 39 podnikateľských subjektov zo Slovenska z oblasti energetiky, vodného hospodárstva, finančníctva, bankovníctva a infraštruktúry.

Kažimír sa dnes stretne so svojím iránskym kolegom, ministrom financií a ekonomických záležitostí Iránu Alim Tayebniaom. Po skončení rokovania sa presunie na návštevu univerzity HQ Azad University v Teheráne a rokovať bude s jej prezidentom Hamidom Mizadehom.

Minister financií Peter Kažimír podpíše v Iráne dve memorandá


Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) je od pondelka (18.1.) na oficiálnej návšteve Iránu. Cieľom jeho cesty je podpísať dve memorandá o porozumení, jedno má zabrániť dvojitému zdaneniu a druhé povzbudiť obojstranné investície. Informoval o tom portál mehrnews.

Kažimír začal svoju návštevu v provincii Chorásán. Podľa guvernéra Alireza Rashidiana je táto provincia správnym cieľom pre investície a poslinenie vzťahov medzi Slovenskom a Iránom. Nachádza sa v nej približne 6000 priemyselných podnikov a zároveň susedí s viacerými krajiny Strednej Ázie, takže sa môže stať bránou pre tranzit medzi Západom a Východom.

Guvernér tiež podčiarkol fakt, že provincia Chorásán je najväčším producentom niektorých poľnohospodárskych produktov, ako je napríklad šafran, v rámci Iránu aj na celom svete. Je tiež bohatá na železnú rudu, ktorá obsahuje aj ďalšie minerály.

Navyše, poloha provincie vytvára podľa neho príležitosť na spoločnú výrobu niektorých produktov, zvlášť v oblasti automobilového priemyslu, a ich vývoz do susedných krajín.

Okrem toho metropola provincie Chorásán, mesto Mašad, je nielen druhým najväčším mestom v Iráne, ale tiež najposvätnejším miestom v krajine. Ročne sem zavíta 27 miliónov domácich aj zahraničných pútnikov, a tak sa výraznou mierou podieľa na príjmoch z cestovného ruchu.