Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Minister Kažimír rokoval v Hongkongu o projekte Hodvábnej cesty

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Martin Baumann

Časť diskusie bola venovaná aj budúcnosti rozvoja automobilového a strojárskeho priemyslu smerom k produkcii s vyššou pridanou hodnotou.


Bratislava/Hongkong 31. mája (TASR) – Realizácia projektu Hodvábnej cesty bola jednou z hlavných tém, o ktorej diskutoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) a štátna tajomníčka Dana Meager s vedením Silk Road Chamber of International Commerce na pracovnej ceste v Hongkongu.

Predmetom rokovania bola spolupráca pri implementácii a realizácii projektu Hodvábnej cesty. Hovorilo sa o aktuálnom stave rokovaní, prípravných negociáciách ako aj prioritách, ktoré je nutné adresovať v krátkodobom a strednodobom horizonte.

"Hongkong vníma Slovensko ako 'kotvu' a kľúčového hráča pre úspech celého projektu, akcentujúc investičný a ekonomický potenciál v prípade projektu logistického centra na východnom Slovensku, ako aj investície smerujúce do modernizácie a rozvoja železničnej dopravy," informoval dnes tlačový odbor rezortu financií.

Časť diskusie bola venovaná aj budúcnosti rozvoja automobilového a strojárskeho priemyslu smerom k produkcii s vyššou pridanou hodnotou. Diskusia bola zameraná na vedu a výskum, robotiku ako aj na technológie šetrné k životnému prostrediu. "Témou bola aj možnosť vytvorenia spoločného investičného fondu exkluzívne orientovaného na slovenské projekty," doplnil tlačový odbor.

Minister Kažimír a štátna tajomníčka Meager sa v Hongkongu stretli aj s predstaviteľmi Inland Revenue Department (IRD), teda s inštitúciou podobnej finančnej správe. Diskusia so šéfom IRD Wong Keun-kai a jeho tímom sa venovala predovšetkým dohode o automatickej výmene informácií o slovenských daňových subjektoch s aktivitami v Hongkongu. "Hongkong začne so zberom informácií v júli tohto roka a vzájomná výmena s členskými krajinami Európskej únie a krajinami G20 je naplánovaná na budúci rok. Témou diskusie bola aj dohoda o zákaze dvojitého zdanenia," dodal tlačový odbor.