Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Minister Hirman na Rade EÚ: Bez jadrovej energie sa nezaobídeme

Na snímke druhý sprava dočasne poverený minister hospodárstva SR Karel Hirman pózuje pre skupinovú fotografiu na stretnutí Rady ministrov EÚ pre dopravu, telekomunikácie a energetiku ministrov energetiky EÚ 28. februára 2023 v Štokholme. Foto: TASR/AP

Hirman využil rokovanie vo Švédsku aj na návštevu výrobného závodu jadrového paliva spoločnosti Westinghouse, ktorý má licencie na výrobu troch druhov jadrového paliva.

Bratislava 28. februára (TASR) – Bez cenovo a fyzicky dostupnej elektriny nebudeme schopní udržať a rozvíjať európsku priemyselnú základňu, vrátane inovatívnych závodov, ako sú továrne na batérie do elektrických áut. Na separátnom rokovaní krajín orientovaných na jadrovú energetiku počas stretnutí Rady ministrov EÚ pre dopravu, telekomunikácie a energetiku v Štokholme to uviedol dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman. Bez jadrovej energie sa podľa Hirmana nezaobídeme. V utorok o tom informovala hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík.

Ministri zdôraznili potrebu posilňovania spolupráce v oblasti jadrovej energie vo viacerých oblastiach. Dôležité je podľa nich vzdelávanie potrebné na rozvoj jadrovej energetiky, spoločné tréningové programy, ako i výmena skúseností. Nevyhnutná je aj diverzifikácia dodávok jadrového paliva.

Hirman využil rokovanie vo Švédsku aj na návštevu výrobného závodu jadrového paliva spoločnosti Westinghouse, ktorý má licencie na výrobu troch druhov jadrového paliva. Spoločnosť ministrovi predstavila proces výroby jadrového paliva pre reaktory typu VVER 440, ktoré využíva aj Slovensko. "Predmetom diskusie bola aj možnosť dodávok jadrového paliva pre jadrové reaktory na Slovensku," dodala Pavlusík. Slovensko doposiaľ využíva jadrové palivo ruskej výroby od spoločnosti TVEL.