Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Minister J. Počiatek by mal vysvetliť železničný tender alebo odstúpiť

Predseda KDH Ján Figeľ počas tlačovej konferencie k odchodu Radoslava Procházku Foto: TASR/Martin Baumann

Tvrdí exminister J. Figeľ reagujúc na situáciu pri súťaži na modernizáciu železničnej trate zo Zlatoviec po Trenčiansku Teplú.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) urobil podľa bývalého šéfa rezortu dopravy Jána Figeľa (KDH) rozhodnutie, vďaka ktorému hrozí Slovensku blamáž. Reagoval tak na najnovšiu situáciu pri súťaži na modernizáciu železničnej trate zo Zlatoviec po Trenčiansku Teplú.

"Buď minister Počiatek preukázateľne vysvetlí a obháji svoje konanie, alebo by ho mal Robert Fico odvolať," vyhlásil Figeľ. Ak tak neurobí, potvrdí tým podľa neho, že sa všetko dialo pod ochranným rúškom Úradu vlády SR, tak ako elektronické mýto a PPP projekty.

Podľa dnešných informácií z médií, rozhodol Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nanovo prehodnotiť tender na úpravu trate medzi Zlatovcami a Trenčianskou Teplou. Štátne Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré spadajú pod ministerstvo dopravy, však už podpísali zmluvu s konzorciom vedeným firmou TSS Grade. Na úseku už aj prebiehajú práce. Spoločnosť TSS Grade ponúkla v tendri druhú najlacnejšiu cenu vo výške 245 miliónov eur. Najlacnejšie ponuku predložila spoločnosť Skanska, ktorá sa voči tomuto rozhodnutiu odvolala na ÚVO.

"Na základe rozhodnutia ÚVO totiž podľa právnych analýz Slovensko môže platiť spoločnosti Skanska náhradu za škodu, ktorú jej ŽSR svojím rozhodnutím spôsobili," opísal Figeľ. Alebo bude musieť Slovensko podľa neho zaplatiť TSS Grade zmluvnú pokutu za odstúpenie od zmluvy.

"Tak či onak, najväčší trest, ktorý hrozí, je nepreplatenie tohto dôležitého projektu zo strany Európskej komisie za obstarávací neporiadok, ktorý minister zaviedol na železniciach," dodal Figeľ. O to je vec podľa neho vážnejšia, že to konštatuje ÚVO, ktorého šéfka je nominantka Ficovej vlády.

ŽSR nemali zákonnú prekážku na podpis zmluvy v tendri pri Zlatovciach

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) nemali podľa ministerstva dopravy žiadnu zákonnú prekážku na uzatvorenie zmluvy pri súťaži na modernizáciu trate zo Zlatoviec po Trenčiansku Teplú. Rezort dopravy takto reagoval na najnovšiu situáciu okolo tohto tendra.

Podľa dnešných informácií z médií, rozhodol Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nanovo prehodnotiť tender na úpravu trate medzi Zlatovcami a Trenčianskou Teplou. Štátne ŽSR, ktoré spadajú pod ministerstvo dopravy, však už podpísali zmluvu s konzorciom vedeným firmou TSS Grade. Na úseku už aj prebiehajú práce. Spoločnosť TSS Grade ponúkla v tendri druhú najlacnejšiu cenu vo výške 245 miliónov eur. Najlacnejšie ponuku predložila spoločnosť Skanska, ktorá sa voči tomuto rozhodnutiu odvolala na ÚVO.

"Nie sú nám známe žiadne skutočnosti, na základe ktorých by malo ÚVO zmeniť svoje predchádzajúce rozhodnutie," dodal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. ŽSR podľa jeho slov rozhodnutie ÚVO analyzujú a na základe výsledkov analýzy rozhodnú o ďalších krokoch.