Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ministerka G. Matečná rokovala v Nórsku o lesoch a farmách

Na archívnej snímke Gabriela Matečná. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Témou bola aj problematika národnej regulácie v oblasti veľkosti fariem pre ošípané. Nórsko limituje veľkosť fariem a nerobí výnimky z dôvodu potreby rovnosti hospodárskej súťaže.

Bratislava/Longyearbyen 24. októbra (TASR) - Trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov a limitovanie veľkostí fariem boli témami rokovania ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej (SNS) a nórskej ministerky poľnohospodárstva a potravín Olaug Vervik Bollestadovej v Nórskom kráľovstve. Médiá o tom vo štvrtok informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

S ministerkou Bollestadovou sa dohodli na spolupráci špičkových lesníckych expertov a výmene skúseností. Slovensko má veľký potenciál aj v oblasti nízkoenergetických budov z dreva, konštatovala Matečná.

„Trvalo udržateľné hospodárenie v lesoch je aktuálna téma, ktorá sa netýka len Slovenska, ale aj Nórska. V Nórsku slúži výrazná väčšina lesov na hospodárske účely, čo je vidieť aj na architektúre, drevo je jej základným prvkom,“ uviedla k téme ministerka s tým, že v tejto krajine dokážu udržateľným spôsobom vyťažiť najviac len 15 miliónov kubíkov dreva ročne.

Témou bola aj problematika národnej regulácie v oblasti veľkosti fariem pre ošípané. Nórsko limituje veľkosť fariem a nerobí výnimky z dôvodu potreby rovnosti hospodárskej súťaže. „Megafarmy na ošípané, ktoré sú aktuálne témami na slovenskom vidieku, je potrebné systematicky riešiť. Poľnohospodárstvo potrebujeme, ale Slovensko musí mať pravidlá, aby obyvatelia neboli nútení protestovať proti takýmto megaprojektom, za ktorými stoja aj opoziční politici. Zvyšovanie našej potravinovej sebestačnosti musí mať racionálnu mieru,“ uviedla ministerka.

Matečná zároveň pozvala nórsku ministerku na návštevu Slovenska, aby diskutovali aj o znižovaní uhlíkovej stopy v poľnohospodárstve a príspevku, ktoré k znižovaniu skleníkových plynov v atmosfére prináša aktívne lesníctvo, uzatvára rezort pôdohospodárstva.