Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ministerka pôdohospodárstva zrušila predaj kaštieľa na Malante

Na snímke ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná Foto: TASR/AP

Šéfka agrorezortu zároveň stiahla žiadosť o udelenie výnimky na prevod majetku štátu adresovanú Ministerstvu hospodárstva SR.

Nitra 14. apríla (TASR) - Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná zrušila predaj kaštieľa Malanta. Šéfka agrorezortu zároveň stiahla žiadosť o udelenie výnimky na prevod majetku štátu adresovanú Ministerstvu hospodárstva SR.

„Kaštieľ Malanta je už niekoľko rokov spájaný s agrorezortom. Od roku 1982 slúži na reprezentačné účely Agrokomplexu, a tak by tomu malo byť aj v budúcnosti. Rezort bude teraz v spolupráci s vedením štátneho podniku hľadať ďalšie možnosti na využite tohto komplexu,“ povedala ministerka. Verejnú obchodnú súťaž vyhlásil Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra, štátny podnik, 17. decembra 2015. Predaj kaštieľa bol od začiatku kritizovaný laickou aj odbornou verejnosťou.

Riaditeľ Agrokomplexu Eduard Krcho skonštatoval, že o ďalšom využití kaštieľa bude vedenie firmy rokovať s rezortným ministerstvom. Ekonomický námestník Ján Medek potvrdil, že vyhlásená verejná obchodná súťaž bude zrušená, zábezpeky budú vrátené a kaštieľ zostane v správe štátneho podniku. „Rozhodnutie ministerky považujeme za dobrý krok v tom zmysle, že nás nasmeroval, čo s kaštieľom ďalej. Horšie by bolo, keby sa to rozhodnutie dlho naťahovalo. Teraz sa bude riešiť otázka, čo s ním ďalej, či nás bude kaštieľ finančne vyčerpávať, alebo sa rozhodneme zostať v nájomnom vzťahu, ktorý tam trvá,“ povedal Medek.

Klasicistický kaštieľ z prvej polovice 19. storočia je národnou kultúrnou pamiatkou. Spravuje ju štátny podnik Agrokomplex – Výstavníctvo, ktorého zriaďovateľom je ministerstvo pôdohospodárstva. Od minulého roka má kaštieľ prenajatý zlatomoravecká firma Anar. Zmluvu má s Agrokomplexom uzatvorenú na 10 rokov. Podľa zmluvy predstavuje mesačné nájomné 1334 eur bez DPH.