Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo dopravy očakávalo lepšiu letnú sezónu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Z pohľadu zahraničných turistov je podľa ministerstva Slovensko ako turistická destinácia v súčasnosti vnímaná cudzincami ako riziková krajina vzhľadom na situáciu na Ukrajine.

Bratislava 1. októbra (TASR) – Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR očakávalo tento rok lepšiu letnú sezónu. Slovensko stále nie je na úrovni návštevnosti spred pandemického obdobia. Pokles v rámci letnej sezóny za mesiace jún a júl 2022 však v porovnaní s rokom 2019 začína byť menej výrazný. Letnú sezónu pre TASR zhodnotil rezort dopravy.

MDV predpokladalo, že v júni a júli budú Slováci dovolenkovať v zahraniční. "Ich pobyt na Slovensku bol v júli v porovnaní s minulým rokom zhruba o 20 % menší," priblížil rezort dopravy. Z pohľadu zahraničných turistov je podľa ministerstva Slovensko ako turistická destinácia v súčasnosti vnímaná cudzincami ako riziková krajina vzhľadom na situáciu na Ukrajine. Napriek medziročnému rastu o 120 % je tak pokles cudzincov na Slovensku v porovnaní s rokom 2019 stále výrazný.

Počet prenocovaní domácich návštevníkov na Slovensku v porovnaní s minulým rokom v júni podľa MDV mierne stúpol zhruba o 5 %, ale v júli bol zaznamenaný výrazný pokles, a to o 20 %, čo je priamo úmerné s poklesom návštevnosti. "Počet prenocovaní zahraničných návštevníkov nedosahuje ani polovicu z úrovne pred pandémiou, Slovensko stále najviac navštevujú Česi, Poliaci a Nemci," dodal rezort dopravy.

V prezentácii Slovenska doma a v zahraničí má podľa ministerstva dopravy významnú úlohu aj agentúra Slovakia Travel. "Jej dôležitou úlohou je zvýšiť povedomie o Slovensku, prilákať späť zahraničných turistov a zvýšiť počet prenocovaní," skonštatovalo MDV.