Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo dopravy poskytne dotácie na obnovu historických vozidiel

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Oprávneným žiadateľom o dotáciu bude mimovládna nezisková organizácia alebo občianske združenie.

Bratislava 28. marca (TASR) - Na obnovu historických koľajových vozidiel bude Ministerstvo dopravy (MD) SR poskytovať dotácie. Vyplýva to zo zákona skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR, ktorý parlament v utorok definitívne schválil.

Oprávneným žiadateľom o dotáciu bude mimovládna nezisková organizácia alebo občianske združenie. Žiadateľ by mal spolufinancovať obnovu dráhového vozidla minimálne vo výške 20 %.

Podmienkou dotácie je, že vozidlo musí byť staršie ako 30 rokov a je zachovávané pre múzejné, dokumentačné účely alebo je príležitostne určené na komerčné prevádzkové účely. Jeho technické vyhotovenie musí zodpovedať dobovému stavu.

Z dotácie bude možné financovať obnovu vonkajšieho vzhľadu, pojazdu, skrine historického vozidla, jeho vnútorných inštalácií, interiéru alebo pohonného reťazca. Žiadosti bude vyhodnocovať minimálne päťčlenná komisia zriadená ministrom dopravy.

Zákon bude účinný od 1. mája tohto roka.

"Vďaka nášmu zákonu vznikne na ministerstve dopravy dotačný rámec, z ktorého si kluby železničnej histórie prerozdelia každý rok 150.000 eur. O peniaze budú môcť žiadať za jasne stanovených podmienok a na vymedzené účely," vyzdvihol na tlačovej konferencii jeden z predkladateľov zákona, nezaradený poslanec Kristián Čekovský.

Starostlivosť o historické vlaky tak podľa neho podobne ako v okolitých krajinách dostane systémovú podobu. "Aj preto sa veľmi teším, že týchto ľudí, ktorí zveľaďujú majetok nás všetkých a robia to prakticky zadarmo či dokonca z vlastných peňazí vo svojom voľnom čase, konečne podporí štát. Zmena pomôže nielen klubom železničnej histórie, ale celému regiónu, kde vyvíjajú svoju činnosť," dodal Čekovský.