Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo dopravy uvoľnilo eurofondy na obchvat Prešova

Minister dopravy Ján Počiatek. Foto: TASR

Nová cesta odkloní tranzitnú dopravu z Košíc smerom do Popradu dovtedy, kým sa postaví úsek diaľnice D1 Prešov západ - Prešov juh.

Bratislava 11. júla (TASR) - Rezort dopravy uvoľnil peniaze z eurofondov na obchvat Prešova. Minister Ján Počiatek (Smer-SD) rozhodol o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na tento projekt, čím sa uvoľnilo 41 miliónov eur z Operačného programu Doprava.

"Investícia do štvorkilometrového predĺženia Nábrežnej komunikácie podstatne zlepší dopravu v Prešove. Nová cesta odkloní tranzitnú dopravu z Košíc smerom do Popradu dovtedy, kým sa postaví úsek diaľnice D1 Prešov západ - Prešov juh," opísal minister Počiatek.

Cesta sa začala stavať koncom júna. "Po plánovanom dokončení v marci 2015 nová štvorprúdová cesta skráti jazdný čas, zníži spotrebu paliva a tiež tvorbu emisií a hluku, čo prinesie zlepšenie životného prostredia obyvateľom tohto krajského mesta," priblížila manažérka pre komunikáciu Operačného programu Doprava z ministerstva dopravy Alena Vaškaninová Buchláková.

Zhotoviteľom cesty je spoločnosť HANT a investičné náklady na výstavbu sú podľa zmluvy viac ako 32 miliónov eur.