Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo financií plánuje znížiť deficit na úroveň 2,6 % HDP

Peter Kažimír Foto: TASR/Štefan Puškáš

Štrukturálny deficit by mal v budúcom roku ostať zhruba na tohtoročnej úrovni.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Najväčšia konsolidácia od vypuknutia krízy prebieha v tomto roku. Tvrdí to Ministerstvo financií (MF) SR s tým, že veľkosť konsolidačných opatrení v metodike ESA 95 v porovnaní so scenárom nezmenených politík dosiahne v roku 2013 podľa odhadu Inštitútu finančnej politiky (IFP) 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Zároveň rezort upozorňuje na to, že v roku 2011 predstavovala veľkosť konsolidácie 2 % HDP.

"Kým v roku 2011 tvorili príjmové opatrenia dve tretiny konsolidačného balíka, v tomto roku sa očakáva, že šetrenie na výdavkoch prevýši príjmové opatrenia v pomere 60 ku 40," priblížil tlačový odbor MF SR.

V budúcom roku by bez legislatívnych opatrení dosiahol rozpočtový schodok 4,3 % HDP, čo by okrem iného znamenalo, že Slovensko by sa nedostalo z procedúry nadmerného deficitu. MF SR chce však deficit znížiť na 2,6 % HDP. Veľkosť opatrení na dosiahnutie rozpočtového cieľa v roku 2014 je 1,6 % HDP. "V tomto roku tiež dochádza k výraznému zníženiu štrukturálneho deficitu na úroveň 2,9 % HDP z minuloročných 4,4 % HDP. Konsolidačné úsilie vlády, ktorým sa posudzuje veľkosť zmeny deficitu dosiahnutá rozpočtovou politikou vlády, predpokladá v roku 2013 IFP na úrovni 1,5 % HDP," tvrdí rezort financií.

Štrukturálny deficit, pri ktorom sa nezohľadňuje vplyv vývoja ekonomiky a jednorazových opatrení, by mal v budúcom roku ostať zhruba na tohtoročnej úrovni. "Vláda totiž plánuje podporiť hospodársky rast a v dôsledku toho požiadalo Slovensko Európsku komisiu o využitie takzvanej investičnej výnimky, čo je v súlade s pravidlami Európskej únie," dodal tlačový odbor MF SR.