Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo financií navrhuje limit verejných výdavkov pre budúci rok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort financií pripravil návrh, ktorý plánuje predložiť na posledné tohtoročné rokovanie vlády v stredu 18. decembra.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Limit verejných výdavkov pre budúci rok by mal byť na úrovni 39,326 miliardy eur, čo zodpovedá dosiahnutiu štrukturálneho deficitu na úrovni 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ide o strop výdavkov, ktorý je schválený v rozpočte verejnej správy na rok 2020 a ktoré môže verejná správa v budúcom roku minúť. Vyplýva to z návrhu na spustenie korekčného mechanizmu, ktorý pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR a budúci týždeň by o ňom mala rozhodnúť vláda.

Povinnosť pripraviť návrh na spustenie korekčného mechanizmu vyplýva rezortu financií zo zákona o rozpočtových pravidlách, vzhľadom na minuloročné odchýlenie od plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte. Toto pravidlo definuje vyrovnaný rozpočet ako štrukturálny deficit na úrovni 0,5 % HDP alebo adekvátne rýchly postup k jeho dosiahnutiu.

O odchýlke vo vývoji verejných financií informovalo MF koncom novembra. Štrukturálny deficit vlani dosiahol 1,6 % HDP, čím podľa ministerstva došlo k výraznému odchýleniu od požadovanej konsolidačnej trajektórie o 0,6 % HDP. Výrazné odchýlenie zaznamenalo aj výdavkové pravidlo, a to o 1,1 % HDP. Celkové hodnotenie, ktoré zohľadňuje dodatočné faktory nad rámec jesennej notifikácie Eurostatu, potvrdzuje výrazné odchýlenie štrukturálneho salda na úrovni 0,6 % HDP. V prípade výdavkového pravidla sa zvyšuje výrazné odchýlenie na 1,3 % HDP.

Rezort financií pripravil návrh, ktorý plánuje predložiť na posledné tohtoročné rokovanie vlády v stredu 18. decembra. V návrhu je pre rok 2020 stanovený limit verejných výdavkov na úrovni 39,326 miliardy eur. "Znamená to, že subjekty verejnej správy nebudú môcť minúť viac, než majú schválené v rozpočte. Okrem toho rezort financií zverejní v máji a auguste budúceho roka monitoring plnenia výdavkového limitu," informovalo MF SR.