Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo financií: Správe pohľadávok štátu sa darí

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo financií SR na Štefanovičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nový manažment sa podľa Janočka zameral najmä na efektivitu správy a vymáhania pohľadávok, keď digitalizáciou ušetrili na personálnych nákladoch pol milióna eur.

Bratislava 27. júna (TASR) - Štátna spoločnosť Slovenská konsolidačná, ktorá sa stará o dlhy voči štátu, dosiahla v roku 2021 zisk vo výške 2,2 milióna eur, čo je prekročenie plánu o 1324 %. Dôvodom je lepší manažment prevádzky a rezerv, dosiahnuté úspory, ale aj vyššie výnosy zo správy pohľadávok, uviedlo v pondelok Ministerstvo financií (MF) SR.

"Po nástupe v roku 2020 sme veľmi rýchlo zistili, že s pohľadávkami sa dá pracovať omnoho efektívnejšie ako doteraz. Vytvorili sme plán optimalizácie procesov, organizačnej štruktúry, ako aj mnohých 'quick wins' a táto kombinácia po roku a pol začína prinášať výsledky,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej konsolidačnej Marián Janočko.

Nový manažment sa podľa Janočka zameral najmä na efektivitu správy a vymáhania pohľadávok, keď digitalizáciou ušetrili na personálnych nákladoch pol milióna eur. "Tiež nám pomohlo ukončenie jedného dlhotrvajúceho súdneho sporu. Veľa sme tiež dosiahli optimalizáciou IT a nákladov na vymáhanie pohľadávok," priblížil Janočko a dodal, že vďaka tomu mohli do štátneho rozpočtu odísť dva milióny eur ako vyplatené dividendy ministerstvu financií, s ktorými štátny rozpočet pôvodne nepočítal.

Priaznivý hospodársky výsledok sa podľa šéfa Slovenskej konsolidačnej podarilo dosiahnuť napriek obmedzeniam spojeným s pandémiou ochorenia COVID-19. Pandémia priniesla okrem iného napríklad zákaz vykonávať dražby, nezasadali veriteľské výbory a schôdze veriteľov pri konkurzoch a zásadne sa tiež posúvali lehoty v súdnych a iných konaniach.