Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo financií USA pravdepodobne povedie bývalá šéfka Fedu

J. Yellenová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Mená členov ekonomického tímu Joea Bidena by mali byť známe na budúci týždeň.

Wilmington 24. novembra (TASR) – Novou ministerkou financií USA by sa mala stať bývalá šéfka americkej centrálnej banky Janet Yellenová. Uviedli to agentúry Reuters a AP, podľa ktorých novozvolený americký prezident Joe Biden nominuje na post šéfky financií práve Yellenovú.

Ak sa tak stane, bude prvou ženou v histórii USA na čele ministerstva financií. Niečo podobné zaznamenala už pred šiestimi rokmi, keď sa za vlády Baracka Obamu stala prvou ženou na čele centrálnej banky.

Pod vedením Yellenovej sa v porovnaní s vládou Donalda Trumpa výrazne zmenia priority ministerstva. Zatiaľ čo za vlády odchádzajúceho prezidenta sa ministerstvo sústreďovalo na znižovanie daní a uvoľňovanie regulácií vo finančnom sektore, Yellenová by mala nasmerovať ministerstvo najmä k riešeniu ekonomickej nerovnosti a k podpore boja proti klimatickým zmenám.

Podľa ekonómov predstavuje bývalá šéfka americkej centrálnej banky veľmi dobrý krok zo strany Bidena v situácii, keď americká ekonomika zápasí s najväčšími problémami od Veľkej hospodárskej krízy. Ako uviedli, Yellenová je pragmatická a vie veľmi dobre argumentovať s cieľom presadiť svoje zámery. To bude dôležité v situácii, keď bude potrebné presvedčiť republikánov, aby USA zvýšili výdavky na podporu pracovných miest a zmiernenie obrovských rozdielov medzi bohatými a chudobnými.

Očakáva sa totiž, že demokrati nezískajú v Senáte väčšinu (o obsadení dvoch kresiel do Senátu za štát Georgia sa rozhodne až v januári a počíta sa s víťazstvom republikánov), takže vláda to nebude mať s presadzovaním Bidenovej agendy jednoduché. Jej súčasťou je totiž aj zvyšovanie daní bohatým a investície za bilióny dolárov do infraštruktúry, vzdelávania a boja proti klimatickým zmenám. Mená členov ekonomického tímu Joea Bidena by mali byť známe na budúci týždeň.