Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo hospodárstva pokračuje v kompenzáciách za energie

Na snímke štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Peter Švec. Foto: TASR - Jakub Kotian

Hraničnými hodnotami pre pomoc pri elektrine je 199 eur za megawatthodinu (MWh) a pri plyne na úrovni 99 eur/MWh.

Bratislava 23. mája (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pokračuje v kompenzáciách zvýšených cien energií, spustilo podávanie žiadostí za apríl tohto roka. Informoval o tom v utorok na brífingu štátny tajomník MH SR Peter Švec.

"Chcem vás informovať, že ministerstvo hospodárstva dnešným dňom spúšťa možnosť uplatňovania žiadostí o kompenzácie za zvýšené ceny energií pre všetky subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť už aj za mesiac apríl 2023," priblížil štátny tajomník s tým, že štátna pomoc sa bude poskytovať za obdobie do konca septembra tohto roka.

Pripomenul, že hraničnými hodnotami pre pomoc pri elektrine je 199 eur za megawatthodinu (MWh) a pri plyne na úrovni 99 eur/MWh. "Tieto stropy naďalej platia. Stále platí aj to, že štát kompenzuje 80 % z ceny nad (uvedenú) regulovanú hodnotu komodity," poznamenal.

"K 22. máju máme z tohto druhu kompenzácie takmer 90.000 žiadostí v hodnote viac ako 126 miliónov eur, pričom subjekty z kategórie verejnej správy z počtu žiadostí predstavujú približne tretinu. Vyplatených bolo vyše 65.000 žiadostí v hodnote viac ako 82 miliónov eur," dodal Švec.