Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo hospodárstva vyhlásilo výzvu na modernizáciu elektrární

Ilustračné foto Foto: TASR

Žiadosti je možné podávať do 13. januára budúceho roka, pričom projekty budú posudzované na základe kritéria nákladovej náročnosti.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vyhlásilo v poradí tretiu výzvu z Plánu obnovy a odolnosti SR v oblasti zelenej ekonomiky. Podpora je zameraná na modernizáciu existujúcich vodných elektrární a na výzvu je z prostriedkov Európskej únie vyčlenených 16 miliónov eur. Investíciami do modernizácie vodných elektrární sa zvýši účinnosť výroby elektriny, ktorá prispieva k naplneniu národných cieľov stanovených pre zelenú energiu, informovalo v stredu MH.

O nenávratnú finančnú pomoc môžu žiadať prevádzkovatelia existujúcich funkčných vodných elektrární s celkovým inštalovaným výkonom na úrovni minimálne 0,5 megawattu (MW). Podporené budú projekty, ktorých zámerom je modernizovať technologickú časť vodnej elektrárne a zároveň predĺžiť jej životnosť. V rámci jedného projektu sa môže modernizovať jedna vodná elektráreň.

Záujemcovia o podporu môžu svoje projekty realizovať v rámci celej Slovenskej republiky, pričom projekty na území Bratislavského samosprávneho kraja získajú dotáciu vo výške 45 % z celkových oprávnených výdavkov, v ostatných krajoch Slovenska majú nárok na 60 % podporu. Žiadosti je možné podávať do 13. januára budúceho roka, pričom projekty budú posudzované na základe kritéria nákladovej náročnosti.

Informácie k výzve rezort zverejnil na svojej webovej stránke a pre bližšie informácie je k dispozícii e-mailová adresavyzvy@mhsr.sk.