Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo hospodárstva zvýšilo výkon lokálnych zdrojov

Na snímke štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek. Foto: TASR - Pavol Zachar

Po zvýšení na rok 2022 a nastavení výkonov na rok 2023 bude možné inštalovať v lokálnych zdrojoch počas týchto dvoch rokov celkom 279 MW.

Bratislava 29. júna (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zvýšilo výkon lokálnych zdrojov, ktorý je možné v tomto roku pripojiť do sústavy, o ďalších 70 megawattov (MW). Rezort pristúpil k zmene výkonu potom, ako mu nová legislatíva platná od začiatku apríla umožnila zvýšiť inštalovaný výkon aj počas kalendárneho roka, uviedlo v stredu MH.

"Zvýšenie odráža doterajší záujem o výstavbu lokálnych zdrojov podľa distribučných území a najviac inštalovaného výkonu vo výške 30 MW je opätovne alokovaných pre spoločnosť Stredoslovenská distribučná, kde už bol dosiaľ pridelený limit vyčerpaný," uviedol štátny tajomník Karol Galek.

MH zároveň zverejnilo oznam o určení výkonov na rok 2023. Oproti aktuálnemu roku sú pri určení inštalovaného výkonu dve odlišnosti. Prvou je, že výkony na rok 2023 pre miestne distribučné sústavy nie sú uvedené ako samostatná položka, ale budú čerpané prostredníctvom príslušných regionálnych distribučných sústav. Druhou zmenou je, že nevyužité určené výkony z oznamu za rok 2022 budú pripočítané k určenému inštalovanému výkonu na rok 2023 pre danú regionálnu distribučnú sústavu a daný typ zdroja.

Po zvýšení na rok 2022 a nastavení výkonov na rok 2023 bude možné inštalovať v lokálnych zdrojoch počas týchto dvoch rokov celkom 279 MW.