Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo chce zo staníc dostať špinavých a zapáchajúcich ľudí

Hlavná stanica v Bratislave Foto: TASR/Pavel Neubauer

Takúto novinku navrhuje v novele zákona o dráhach Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.


Bratislava 7. marca (TASR) - Zo železničných staníc by mohlo byť od júna tohto roku možné vyviesť von ľudí, ktorí svojím špinavým odevom či zápachom obmedzujú ostatných cestujúcich. Takúto novinku navrhuje v novele zákona o dráhach Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. Právna norma sa práve nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Naším cieľom je najmä skvalitnenie poskytovaných služieb pre cestujúcich," opísal pre TASR vedúci oddelenia pre vzťahy s verejnosťou MDVRR Peter Zeman. Pripomenul, že podobné ustanovenia platia aj v autobusovej doprave a opatrenie sa zavádza po viacerých sťažnostiach cestujúcej verejnosti.

V súčasnosti totiž podľa rezortu dopravy nie je možnosť, ako zasiahnuť voči občanom, ktorí svojím odevom, vzhľadom alebo zápachom obmedzujú ostatných ľudí a cestujúcich v priestoroch železničných staníc a čakární. Novela má tak riešiť dlhodobý problém.

Po novom by bol prevádzkovateľ dráhy oprávnený vykázať alebo vyviesť z obvodu dráhy osobu, ktorá obťažuje iných ľudí mimoriadne znečisteným odevom alebo im môže byť z iných dôvodov na ťarchu. Rezort dopravy navrhuje účinnosť zákona od júna 2015.