Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo začne súťaž na centrálny nákup CT prístrojov do nemocníc

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Jakub Kotian

Drucker verí, že sa vďaka tomu zvýši miera transparentnosti aj dôvery ľudí v zdravotníctvo. Predpokladaná hodnota rámcového kontraktu je do 40,6 milióna eur.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva začína súťaž na centrálny nákup CT prístrojov pre zdravotnícke zariadenia. Vo vestníku verejného obstarávania už zverejnilo predbežné oznámenie. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) verí, že sa vďaka tomu zvýši miera transparentnosti aj dôvery ľudí v zdravotníctvo. Predpokladaná hodnota rámcového kontraktu je do 40,6 milióna eur, ukončenie súťaže sa očakáva v 4. kvartáli tohto roka.

"V praxi to bude fungovať tak, že nemocnica si zadefinuje, aký CT prístroj potrebuje, s akými technickými parametrami, ale už ho nebude môcť obstarať samostatne tak ako doteraz. Nákup bude povinná realizovať za podmienok, ktoré budú vysúťažené v rámci centrálneho obstarávania CT prístrojov,“ uviedol Drucker.

Súťaž bude rozdelená na časti, podľa výkonnosti a určenia CT prístroja. V každej časti budú dvaja víťazní uchádzači, s ktorými sa uzavrie rámcová dohoda na obdobie troch rokov. Ešte pred dodávkou CT prístroja v konkrétnej špecifikácii pre danú nemocnicu bude realizovaná elektronická aukcia medzi týmito uchádzačmi, z ktorej vyjde víťazný dodávateľ. Cez zmluvu budú môcť nakupovať nielen štátne nemocnice, ale aj neziskové organizácie či regionálne nemocnice pod vyššími územnými celkami.

„Súťaž sa bude realizovať v piatich kategóriách, podľa veľkosti a špecializácie nemocníc, tak, aby si každá nemocnica mohla vybrať CT podľa svojich reálnych klinických potrieb či finančných možností," vysvetlil Drucker. Každý konkrétny CT prístroj bude vždy zakúpený až po zrealizovaní elektronickej aukcie medzi dvoma víťaznými uchádzačmi a jeho opodstatnenosť a vhodnosť pre každú konkrétnu nemocnicu bude ešte vopred posudzovať ministerstvo.

TASR informácie poskytla hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková.