Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ministri energetiky G20 rokovali o limitoch na ťažbu ropy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Spojené štáty pohrozili Saudskej Arábii clami a inými opatreniami, ak nevyrieši krízu na trhu s ropou.

Rijád 10. apríla (TASR) - Ministri energetiky zo skupiny 20 najväčších svetových ekonomík (G20) uskutočnili v piatok virtuálne rokovania. Zorganizovala ich Saudská Arábia, ktorá sa pokúša zabezpečiť "stabilitu" na ropnom trhu.

Vo štvrtok (9. 4.) sa pritom najväčším producentom z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ich spojencom z aliancie OPEC+, na čele s Ruskom, podarilo dohodnúť sa na obmedzení ťažby v máji a júni o 10 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Má to však háčik - Mexiko sa k nim nepripojilo a dohoda uviazla.

No v priebehu piatka Mexiko oznámilo, že sa dohodlo so Spojenými štátmi o znížení ťažby, ktorá by mohla otvoriť cestu k dohode všetkých veľkých producentov ropy.

Okrem toho Kremeľ informoval, že ruský prezident Vladimir Putin a prezident USA Donald Trump v piatok v telefonickom rozhovore diskutovali o možnej globálnej dohode o znížení produkcie ropy.

Rusko a Saudská Arábia naznačili, že Spojené štáty by tak mohli podniknúť bezprecedentný krok a pripojiť sa k nim, aby tak pomohli zmierniť nadmernú ponuku ropy na trhu, ktorá vysoko prevyšuje dopyt.

Dohoda OPEC+ povedie k obmedzeniu ťažby v objeme zodpovedajúcemu 10 % svetových dodávok ropy. A chcú tiež, aby sa k nim pridali aj ostatní veľkí producenti a znížili ťažbu o ďalších 5 %.

Ich snahy však zastavilo Mexiko, ktorého podiel na znížení ťažby by mal byť 400.000 barelov denne. Mexiko je však ochotné zredukovať svoju produkciu len o 100.000 barelov/deň.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador po piatkovej diskusii s Trumpom povedal, že USA by mohli znížiť svoju produkcie ropy o 250.000 barelov denne, čím by "vykompenzovali" menší podiel Mexika.

Z USA však neprišli žiadne jasné signály, že sa Washington pripojí k škrtom. Namiesto toho pohrozil Saudskej Arábii clami a inými opatreniami, ak nevyrieši krízu na trhu s ropou.

Hlavné trhy s ropou boli v piatok zatvorené. No je otázne, či prípadné zníženie globálnych dodávok o 15 % naštartuje výraznejší rast cien ropy, keďže dopyt po nej klesol o 30 %. Takže ponuka bude stále prevyšovať dopyt.