Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ministri financií EÚ budú rokovať o obmedzení podpory Maďarsku

Maďarský minister financií György Matolcsy Foto: TASR/AP

Krajina môže stratiť v dôsledku vysokého rozpočtového deficitu časť pomoci z rozvojových fondov EÚ.

Brusel 11. marca (TASR) - EÚ zvyšuje tlak na Maďarsko. Ako prvá krajina spoločenstva v dôsledku vysokého rozpočtového deficitu môže stratiť časť pomoci z jeho rozvojových fondov. Ministri financií EÚ sa majú v utorok (13. 3.) na svojom rokovaní zaoberať návrhom Európskej komisie (EK) znížiť pomoc z kohéznych fondov Maďarsku v budúcom roku o 29 %, teda o 495 miliónov eur. Suma predstavuje 0,5 % maďarského hrubého domáceho produktu (HDP).

EK sa pre tento krok rozhodla preto, lebo maďarský rozpočtový deficit sa nedostal pod 3 % HDP spôsobom, aký sa očakával. Podľa prepočtov vedenia EÚ dosiahol okolo 6 %. EK totiž nezobrala do úvahy neštandardné opatrenia na jeho zníženie, ktoré realizovala vláda premiéra Viktora Orbána.

DPA s odvolaním sa na diplomatické kruhy Bruselu dodala, že výsledkom rokovania ministrov financií má byť aj záver, aby Budapešť znížila rozpočtový deficit pod 3 % štandardnými opatreniami.

Ak by Orbánova vláda nesplnila do konca tohto roka požiadavku EK, v Maďarsku by sa na budúci rok objavili problémy s financovaním veľkých projektov najmä v doprave a v sektore životného prostredia. Projekty, ktoré orgány EÚ Budapešti už schválili, obmedzované nebudú.