Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ministri financií eurozóny preskúmajú návrh gréckeho rozpočtu

Eurokomisár pre menové a hospodárske záležitosti Olli Rehn Foto: TASR/AP

Rokovania medzi vládou v Aténach a zástupcami Trojky uviazli na neochote Gréko ešte viac znížiť dôchodky a platy v štátnej správe.

Luxemburg 8. októbra (TASR) - Ministri financií eurozóny budú na dnešnej schôdzi v Luxemburgu skúmať návrh gréckeho rozpočtu.

Vypočujú si aj správu inšpektorov tzv. Trojky (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu) o výsledku ich rokovaní s gréckymi predstaviteľmi. Trojka však ešte záverečnú správu o stave gréckej ekonomiky a plnení podmienok záchranného úveru nemá hotovú, preto dnes ministri nerozhodnú o uvoľnení ďalšej splátky z úveru Aténam.

Podľa eurokomisára pre menové a hospodárske záležitosti Olliho Rehna však ministri pravdepodobne zaujmú "pozitívne stanovisko" k pokroku, ktoré Grécko dosiahlo pri zavádzaní reforiem. Tie sú pritom kľúčom k uvoľneniu ďalšej splátky.

"Dôležité je, že sa to môže uzavrieť v nadchádzajúcich týždňoch. Rokovania (medzi gréckou vládou a predstaviteľmi Trojky) priniesli v ostatných dňoch pokrok. Preto usudzujem a očakávam, že Euroskupina zaujme pozitívne stanovisko k pokroku v Grécku," vyhlásil.

Rokovania medzi vládou v Aténach a zástupcami Trojky uviazli na neochote Grékov ešte viac znížiť dôchodky a platy v štátnej správe. Ale na to, aby Grécko splnilo podmienky úveru a stlačilo schodok verejných financií na úroveň, na ktorej sa s veriteľmi dohodlo pri schvaľovaní pôžičky, musí ušetriť v nasledujúcich dvoch rokoch 13,5 miliardy eur. V opačnom prípade nedostane ďalšiu splátku v hodnote 31 miliárd eur.

Rehn pripomenul, že dokončenie správy si vyžaduje určitý čas, pretože opatrenia na zníženie rozpočtového schodku, ktoré pripravila grécka vláda, musia preskúmať odborníci, nestačí ich len odsúhlasiť.

Grécky štatistický úrad minulý týždeň oznámil, že ekonomika krajiny sa vlani prepadla viac, ako naznačovali predbežné výsledky, a to až o 7,1 %, namiesto o 6,9 %. Ani výmena gréckych dlhopisov v rámci druhého záchranného balíka, pri ktorej veritelia odpísali viac ako 70 % z ich hodnoty nepomohla zastaviť prehlbovanie gréckej recesie. Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová preto v septembri naznačila, že bude možno potrebné odpísať ďalšiu časť z gréckeho dlhu.