Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ministri financií G20 podporili reformu daní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na zvyšovanie inflačných tlakov v dôsledku problémov v dodávateľských sieťach zástupcovia G20 uviedli, že centrálne banky pozorne sledujú súčasnú cenovú dynamiku".

Washington 14. októbra (TASR) - Finančníci z 20 najväčších ekonomík (G20) podporili dohodu o globálnej reforme firemných daní. Zároveň prisľúbili, že budú pokračovať v podpore svojich ekonomík, budú však pozorne sledovať vývoj inflácie.

V súvislosti s dohodou o zavedení globálnej minimálnej firemnej dane na úrovni 15 % ministri financií a guvernéri centrálnych bánk G20 vyzvali na urýchlené vytvorenie "modelových pravidiel" na zabezpečenie implementácie dohody v jednotlivých krajinách a "zaručenie, že nové pravidlá vstúpia do platnosti vo svete v roku 2023".

Finančníci vo svojom komuniké okrem toho dodali, že zotavovanie ekonomiky "sa naďalej výrazne líši ako medzi krajinami, tak v ich vnútri," pričom rizikom sú nové mutácie koronavírusu a rozdielne tempo vakcinácie. V tejto súvislosti dodali, že budú pokračovať v uplatňovaní opatrení na podporu ekonomiky. Vzhľadom na zvyšovanie inflačných tlakov v dôsledku problémov v dodávateľských sieťach zástupcovia G20 uviedli, že centrálne banky pozorne sledujú súčasnú cenovú dynamiku".

Guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco na tlačovej konferencii povedal, že predstavitelia finančného sektora krajín G20 naďalej považujú zrýchlenie inflácie za dočasný jav spôsobený prechodnými faktormi, ktoré časom ustúpia. Patria k nim problémy v dodávateľských reťazcoch, nedostatok čipov či výkyvy počasia. "Opäť však musím zdôrazniť, že môže trvať niekoľko mesiacov, než tieto faktory začnú ustupovať, takže musíme byť pripravení a musíme pokračovať vo vzájomnej komunikácii o vývoji situácie," povedal Visco.