Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ministri financií odložili rokovania o reforme dlhových pravidiel v EÚ

Vlajky Európskej únie vejú pred budovou Európkeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

V novembri 2022 Európska komisia (EK) navrhla reformu Paktu stability a rastu s cieľom poskytnúť 25 členským štátom väčšiu flexibilitu pri znižovaní dlhov a rozpočtových deficitov.

Brusel 8. decembra (TASR) - Ministri financií členských štátov Európskej Únie (EÚ) odložili rokovania o nových dlhových pravidlách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA, ktorá sa odvolala na zdroj oboznámený s rokovaniami.

"Základy dohody boli položené," uviedol v noci na piatok zdroj, ktorý odkázal na španielske predsedníctvo Rady EÚ. Kompromisný návrh už má byť na stole a členské štáty ho teraz chcú preskúmať z právneho hľadiska. Francúzsky minister financií Bruno Le Maire sa predtým vyjadril, že dohodu očakáva do konca roka. V rozhovoroch medzi Parížom a Berlínom sa dosiahol rozhodujúci pokrok, zdôraznil Le Maire po osemhodinovom kole rokovaní v Bruseli.

V novembri 2022 Európska komisia (EK) navrhla reformu Paktu stability a rastu s cieľom poskytnúť 25 členským štátom väčšiu flexibilitu pri znižovaní dlhov a rozpočtových deficitov. Bez dohody budú od 1. januára opäť platiť pôvodné pravidlá. EÚ ich pozastavila počas pandémie nového koronavírusu, aby umožnila krajinám podporiť svoje ekonomiky.

Francúzsko a juhoeurópske krajiny vrátane Talianska žiadajú, aby sa pravidlá čo najviac uvoľnili a vytvorili priestor pre verejné investície. Nemecko, Rakúsko a ďalšie štáty na druhej strane presadzujú spoľahlivé odbúravanie dlhov, aby sa zabránilo opakovaniu dlhovej krízy, ktorá zasiahla eurozónu v roku 2010.

Pakt stability a rastu je dohoda medzi členskými štátmi EÚ o koordinácii ich rozpočtových politík, ktorá stanovuje strop pre verejný dlh na úrovni 60 percent HDP a pre deficit verejných financií na úrovni 3 percent HDP. Pravidlá boli pozastavené v roku 2020, najskôr z dôvodu pandémie, ich opätovnému uplatňovaniu následne zabránila vojna na Ukrajine.