Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ministri EÚ odobrili národné plány obnovy Česka a Írska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Česká republika získala tiež možnosť podpísať s eurokomisiou zmluvu o poskytnutí grantov a získať 13 % z celkovej sumy v podobe predbežného financovania.

Brusel 6. septembra (TASR) - Ministri hospodárstva a financií členských krajín EÚ v rámci pondelňajšej videokonferencie privítali pozitívne zhodnotenie národných plánov obnovy a odolnosti Českej republiky a Írska zo strany Európskej komisie. Podľa tlačovej správy Rady EÚ ministri odobrili oba národné plány písomným postupom po skončení videokonferencie.

Tento krok umožní ČR a Írsku spustiť realizáciu reforiem a investícií, ktoré sú zmienené v ich národných plánoch, s cieľom podporiť ekonomické zotavenie po pandémii ochorenia COVID-19 a lepšie sa pripraviť na budúcnosť v podobe digitálnej a zelenej transformácie.

Česká republika získala tiež možnosť podpísať s eurokomisiou zmluvu o poskytnutí grantov a získať 13 % z celkovej sumy v podobe predbežného financovania. Írsko o možnosť predbežného financovania nepožiadalo.

Rada EÚ spresnila, že národné plány Českej republiky (7 miliárd eur) a Írska (989 miliónov eur) sa zameriavajú na kľúčové výzvy našej doby - zmeny klímy a digitálnu transformáciu - a zohľadňujú aj odporúčania, ktoré eurokomisia pre obe identifikovala v rámci takzvaného európskeho semestra.

Česká republika si ako hlavné "zelené" ciele stanovila zvýšenie podielu ekologickej dopravy, zlepšenie energetickej efektívnosti budov vrátane výmeny starých vykurovacích kotlov v domácnostiach, ale aj posilnenie protipovodňovej ochrany a zalesňovania. V oblasti digitálnej transformácie chcú Česi investovať do vysokokapacitných sietí a rozšírenia svojich digitálnych služieb v zdravotníctve a verejnej správe.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)