Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ministri hospodárstva V4 a Austrálie rokujú v Budapešti

Ilustračná fotografia: Budapešť. Foto: TASR/AP

Slovensko zastupuje na rokovaní minister hospodárstva Peter Žiga, ktorý v úvode dňa rokoval dvojstranne s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom.

Budapešť 19. januára (TASR) - Aktuálne maďarské predsedníctvo Vyšehradskej štvorky (V4) zvolalo na piatok do Budapešti schôdzku ministrov vonkajších ekonomických vzťahov a hospodárstva, na ktoré pozvali aj austrálskeho ministra obchodu, cestovného ruchu a investícií Stevena Cioba.

Slovenskú republiku zastupuje na rokovaní minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD), ktorý v úvode dňa rokoval dvojstranne s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom.

Šéf maďarskej diplomacie vo štvrtok vyhlásil, že dlho bola nemecko-francúzska spolupráca vnímaná ako vedúca hospodárska sila Európy, rozvoj kontinentu však čoraz viac určujú vzťahy Nemecka s krajinami vyšehradského zoskupenia.

Podľa jeho slov sa európska ekonomická os presúva zo západu smerom k strednej Európe. Zdôraznil, že objem výmeny tovaru medzi Nemeckom a krajinami V4 je o 55 percent vyšší než výmena tovaru medzi Nemeckom a Francúzskom a je vyše dvojnásobkom nemecko-britského vzájomného obchodu.