Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Ministri pre európske záležitosti hodnotia výsledky tretej plenárky

Dubravka Šuicová. foto z archívu. Foto: TASR/AP

CoFoE prekonala očakávania podpredsedníčky Európskej komisie pre demokraciu a demografiu Dubravky Šuicovej.

Brusel/Bratislava 25. januára (TASR) - Ministri členských krajín EÚ zodpovedných za európske záležitosti hodnotia v Bruseli výsledky tretieho plenárneho zasadnutia Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE).

Spravodajca TASR v Bruseli zároveň informoval, že účastníci plenárky v piatok a sobotu (21. až 22. januára) riešili odporúčania prvých dvoch občianskych panelových diskusií a niektorých národných panelových diskusií občanov.

Plenárka v Štrasburgu zhodnotila 90 odporúčaní občanov zo všetkých členských krajín EÚ z oblastí týkajúcich sa európskej demokracie, hodnôt a práv, právneho štátu a bezpečnosti, zmien klímy, životného prostredia a zdravia.

Belgický europoslanec a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, ktorý na CoFoE zastupuje Európsky parlament (EP), uviedol, že občania počítajú s konkrétnymi opatreniami, ktoré pokryjú všetky oblasti ich predstáv. "V konečnom dôsledku bude potrebné zaoberať sa všetkými odporúčaniami občanov," uviedol Verhofstadt.

Guy Verhofstadt, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Návrhy Európanov po ukončení prác dvoch zo štyroch občianskych panelov možno podľa neho zhrnúť do niekoľkých bodov. "Ústava EÚ a celoeurópske referendá, prehodnotenie pravidla jednomyseľnosti pri hlasovaní v rade EÚ, zmena názvov a štýlu práce inštitúcií EÚ, sloboda médií, občianski pozorovatelia v rozhodovacom procese EÚ, harmonizácia dátumu a podmienok pre voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) a vytvorenie skutočnej Európy občanov," vymenoval Verhofstadt.

Francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Clément Beaune vyhlásil, že plenárne zasadnutie CoFoE sa musí zaoberať odporúčaniami občanov. "Sme radi, že občianske diskusie a príspevky obohacujú priority Európskej únie pre budúce generácie," uviedol Beaune.

Clément Beaune, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


CoFoE prekonala očakávania podpredsedníčky Európskej komisie pre demokraciu a demografiu Dubravky Šuicovej. "Ohromila ma vysoká kvalita odporúčaní prijatých v rámci európskych a národných panelových diskusií občanov, ktoré už ukončili svoju činnosť," uviedla. Občania podľa nej potrebujú vidieť vplyv konkrétnych výsledkov konferencie. "Naša demokracia si zasluhuje túto živú a konštruktívnu diskusiu," doplnila chorvátska eurokomisárka.

Ďalšie dve európske panelové diskusie občanov, ktoré svoje odporúčania ešte nepredložili, dokončia svoju prácu vo februári. Posledné zasadnutie účastníkov panelu na tému "EÚ vo svete a migrácia" sa bude konať v dňoch 11. až 13. februára v Maastrichte. Zasadnutie na tému "Silnejšia ekonomika, sociálna spravodlivosť, pracovné miesta a vzdelávanie, mládež, kultúra, šport a digitálna transformácia" je naplánované na 25. až 27. februára v Dubline. O ich odporúčaniach sa bude diskutovať na nasledujúcom plenárnom zasadnutí konferencie.