Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Minuloročná úroda cukrovej repy bola o 10 % vyššia ako štandardne

Na snímke pohľad na cukrovar spoločnosti Považský cukor a. s., 11. januára 2024 v Trenčianskej Teplej. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na Slovensku býva štandardná úroda asi 62 ton z hektára.

Trenčianska Teplá 11. januára (TASR) - Minuloročná úroda cukrovej repy bola na Slovensku asi o 10 percent vyššia, ako býva štandardne. Na Slovensku býva štandardná úroda asi 62 ton z hektára. Počas štvrtkovej návštevy premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v spoločnosti Považský cukor v Trenčianskej Teplej to povedal predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Róbert Kovács.

"Cukrová repa je špeciálna plodina. Seje sa v marci a v apríli, začína sa zbierať v septembri, zvyčajne sa zozbiera do konca novembra. V minulom roku sa kvôli zrážkam vyorávala ešte v decembri, dokonca sa zbiera ešte aj teraz," doplnil Kovács.

Ako doplnil, cukrová repa je špeciálna plodina i preto, že pestovatelia ju nevedia dodať inde ako do dvoch slovenských cukrovarov. Nedá sa ako jačmeň či kukurica predať niekde inde.

"Na výmere 22.500 hektárov, čo je len 1,2 percenta z celkovej poľnohospodárskej pôdy na Slovensku, dokážeme vyprodukovať ročne 1,2 až 1,5 milióna ton cukrovej repy. Vyrobí sa z nej 180.000 až 200.000 ton cukru, čím je zabezpečená úplná sebestačnosť Slovenska," zdôraznil Kovács.

Ak podľa neho vláda zabezpečí pestovateľom a spracovateľom cukrovej repy minimálne do roku 2027 podporu podľa strategického plánu a ochranu trhu pred dovozom cukru, pestovatelia cukrovej repy garantujú plnú sebestačnosť Slovenska a udržanie asi 3000 pracovných miest.