Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Remišová:Bezplatné wi-fi zóny sme podporili už v 496 obciach a mestách

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR Martin Baumann

Bezplatné wi-fi v takmer 500 obciach a mestách stálo takmer 6,5 milióna eur formou nenávratného finančného príspevku.

Bratislava 4. júna (TASR) - Bezplatné wi-fi zóny podporilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR už v 496 obciach a mestách. Informoval o tom tlačový odbor rezortu. V rámci projektu Wi-Fi pre teba schválilo ministerstvo za uplynulý rok ďalších 110 žiadostí celkovo za 1,3 milióna eur.

"Vďaka bezplatným wi-fi zónam môžu obce a mestá poskytovať kvalitnejšie služby pre svojich obyvateľov i návštevníkov. Možnosť pre žiakov, študentov, dôchodcov aj turistov bezplatne sa pripájať na internet z knižníc, obecných úradov či parkov by mala byť samozrejmosťou," okomentovala vicepremiérka a šéfka rezortu Veronika Remišová (Za ľudí).

Projekt Wi-Fi pre teba je financovaný z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII). Doteraz sa uskutočnilo šesť kôl výziev a prijatých bolo 567 žiadostí o podporu.

Bezplatné wi-fi v takmer 500 obciach a mestách stálo takmer 6,5 milióna eur formou nenávratného finančného príspevku. Obec alebo mesto mohlo na jeden projekt získať podporu maximálne 15.000 eur, pričom z európskych zdrojov sa platí 85 % hodnoty projektu, 10 % je zo štátneho rozpočtu a 5 % predstavuje spolufinancovanie zo strany žiadateľa.

"Pre projekt bezplatných wi-fi zón pripravujeme novú schému. Okrem toho naše ministerstvo tiež pripravilo národný broadbandový plán, ktorý umožní zaviesť ultrarýchly širokopásmový internet pre všetkých obyvateľov Slovenska bez ohľadu na miesto, v ktorom žijú," podotkla Remišová s tým, že investície v oblasti digitalizácie v hodnote 580 miliónov eur budú financované v rámci komponentu Digitálne Slovensko v pláne obnovy.