Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

MIRRI: Najmenej rozvinuté okresy dostanú o 12 mil. eur viac na cesty

Na snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) prichádza na 35. rokovanie vlády SR v Bratislave 14. októbra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Rezort priblížil, že okrem projektov z tejto výzvy sa počas roka podporili aj iné projekty pre osem najmenej rozvinutých okresov za necelých 6 miliónov eur, ktoré predložili mestá, obce a združenia.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vyrokovalo s Ministerstvom financií (MF) SR viac peňazí na obnovu miestnych komunikácií, chodníkov a na rozvoj cestovného ruchu pre menej rozvinuté okresy. Pôvodnú alokáciu výzvy 4,9 milióna eur zvýšili o ďalších 12 miliónov eur, pričom tak podporia 150 obcí (pôvodne 50, teraz navyše 100). Informovalo o tom tlačové oddelenie MIRRI.

"Obce a mestá majú veľké problémy so svojimi miestnymi komunikáciami, ktoré sa nedajú financovať z eurofondov. Obecné cesty a chodníky sú neraz v takom stave, že ohrozujú bezpečnosť a zdravie ľudí," podotkla vicepremiérka a ministerka pre regionálny rozvoj Veronika Remišová (Za ľudí).

Pomoc pôjde do 150 obcí v okresoch Kežmarok, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Sobrance, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš a Vranov nad Topľou.

Výzva bola určená pre obce z 12 najmenej rozvinutých okresov, ktorým sa v roku 2020 skončila možnosť čerpať prostriedky. Obce podľa rezortu predložili množstvo projektov, z ktorých najväčšiu časť tvorili práve aktivity súvisiace s budovaním a rekonštrukciou miestnych komunikácií a chodníkov.

"Som nesmierne rada, že k pôvodne podporenej päťdesiatke obcí sme vďaka navýšeniu alokácie o 12 miliónov eur mohli pridať ďalších sto obcí, ktoré vďaka podpore zo štátneho rozpočtu zlepšia nielen svoju zanedbanú dopravnú infraštruktúru, ale tiež napríklad obnovia svoje kultúrne pamiatky a pamätníky," poznamenala Remišová.

Ministerstvo priblížilo, že okrem projektov z tejto výzvy sa počas roka podporili aj iné projekty pre osem najmenej rozvinutých okresov za necelých šesť miliónov eur, ktoré predložili mestá, obce a združenia.

"Projekty boli zamerané na revitalizáciu verejných priestranstiev, zlepšenie občianskej vybavenosti a projekty registrovaných sociálnych podnikov, cieľom ktorých je integrácia znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie na trhu práce a projekty podnikateľských subjektov zameraných na inováciu výrobných procesov," vymenoval rezort. Podporené projekty priamo vytvoria nové pracovné miesta v okresoch Bardejov, Gelnica, Košice-okolie, Levoča, Medzilaborce, Michalovce, Stropkov a Snina.