Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MIRRI podľa Hlasu-SD porušuje infozákon

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v utorok reagovalo, že išlo o technickú chybu.

Bratislava 14. marca (TASR) - Strana Hlas-SD podala podnet voči ministerke investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronike Remišovej (Za ľudí) pre porušovanie infozákona, informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR pre TASR v utorok reagovalo, že išlo o technickú chybu.

"Pani Remišová sa transparentnosťou oháňa, iba keď jej to vyhovuje, sama však už tretí mesiac porušuje infozákon a nezverejňuje vystavené objednávky a uhradené faktúry svojho ministerstva," upozornil poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Richard Raši.

Na porušovanie infozákona, ktorý každej inštitúcii pracujúcej s verejnými zdrojmi prikazuje na svojom webovom sídle zverejňovať vystavené objednávky do desiatich pracovných dní a uhradené faktúry do 30 dní, upozornil vo štvrtok (9. 3.) Rašiho asistent Martin Dorčák, uviedla Medveď Macíková. V noci z piatka (10. 3.) na sobotu (11. 3.) sa na webstránke MIRRI objavil súbor s vystavenými objednávkami. Uhradené faktúry však neboli zverejnené ani v pondelok (13. 3.) o 9.00 h.

"Keďže rezort pani Remišovej nakupuje luxusný nábytok za desaťtisíce eur, verejná kontrola je mimoriadne potrebná. Preto sme pani ministerku Remišovú vyzvali, aby zjednala nápravu, a zároveň sme podali podnet na okresný úrad," uzavrel Dorčák.

Rezort investícií na uvedené obvinenia reagoval, že na svojom webovom sídle štandardne zverejňuje prehľad uhradených faktúr a vystavených objednávok v zákonných lehotách. A to na základe údajov vo svojom ekonomickom systéme.

V súvislosti s nedávnou implementáciou nového centrálneho ekonomického systému, ktorý je v správe Ministerstva financií (MF) SR, MIRRI upozornilo MF, že došlo k technickým problémom so spracovávaním a preklápaním niektorých údajov na webové sídlo, uviedol rezort investícií. Doplnil, že na to MIRRI uplatňuje dočasné náhradné riešenia a všetky potrebné informácie operatívne zverejňuje.

O problémoch s novým systémom bolo MF informované oficiálne, uviedlo MIRRI. Dodalo, že ide aj o problém niektorých iných štátnych inštitúcií a ministerstiev.

Rezort financií reagoval, že neeviduje žiadny technický problém v Centrálnom ekonomickom systéme (CES) so spracovávaním údajov ani v oblasti zverejňovania faktúr. "Systém zverejňovania na webové sídlo je plne funkčný a organizácie ho majú používať v zmysle metodického usmernenia a príručiek, ktoré boli zasielané všetkým pristupujúcim organizáciám. CES navyše zastrešuje ministerstvo financií metodicky a technicky, zodpovednosť za zverejňovanie a za aplikovanie systému majú jednotlivé rezorty," TASR o tom v utorok informoval Pavol Kirinovič z tlačového odboru MF.