Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

MIRRI: Samosprávy môžu žiadať o preplatenie nákladov migračnej krízy

Na archívnej snímke priestory stanu na dočasné ubytovanie vo veľkokapacitnom krízovom centre pre utečencov z Ukrajiny v Michalovciach. Foto: TASR Roman Hanc

Na jedného prijatého utečenca môže obec alebo mesto dostať 2600 eur. Napríklad Kežmarok môže dostať viac ako 356.000 eur.

Bratislava 16. marca (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vyhlásilo výzvu na 127 miliónov eur. Určená je pre takmer 1500 miest a obcí na Slovensku vrátane Bratislavského kraja, ktoré vlani poskytli pomoc a útočisko utečencom z Ukrajiny. Samosprávy tak môžu žiadať o príspevok z eurofondov na kompenzáciu svojich nákladov v súvislosti s migračnou krízou. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia ministerstva.

"Vyzývam starostov a primátorov, aby nečakali a požiadali o preplatenie nákladov. Systém vyplácania bude rýchly, bez zbytočnej byrokracie. Stačí podať žiadosť a ich náklady im preplatíme. Peniaze môžu použiť na rozvoj regiónu," skonštatovala vicepremiérka a dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

Zoznam oprávnených miest a obcí, ktoré majú na podporu z eurofondov nárok, je súčasťou výzvy, ktorá je zverejnená na webe MIRRI. Suma 127 miliónov eur bude medzi ne rozdelená ako paušálna podpora, maximálne 100 eur za prijatie jednej osoby s dočasným útočiskom na týždeň, najviac na obdobie 26 týždňov. Pomoc je nárokovateľná za obdobie od februára do novembra minulého roka.

Na jedného prijatého utečenca môže obec alebo mesto dostať 2600 eur. Napríklad Kežmarok môže dostať viac ako 356.000 eur, Michalovce viac ako milión eur, Košice-Staré Mesto vyše 1,5 milióna eur či Kvetoslavov okolo 140.000 eur. Konkrétna suma sa teda odvíja od toho, koľkým utečencom poskytla daná samospráva dočasné útočisko a na ako dlho. Údaje o registrovaných utečencoch poskytol rezort vnútra.

Ministerstvo zároveň avizuje, že nejde o jedinú pomoc na Slovensku z eurofondov. Pripravujú sa ďalšie schémy podpory vrátane podpory mimovládnych organizácií, ktoré pri zvládaní migračnej krízy zohrali taktiež veľkú úlohu. Jednu z nich pripravuje napríklad aj ministerstvo práce. "Celkovo môže Slovensko použiť na riešenie najväčšej migračnej krízy od konca druhej svetovej vojny až 315 miliónov eur z eurofondov," doplnila Remišová.

Prípadné otázky môžu žiadatelia posielať prostredníctvom e-mailovej adresy irop.ukrajina@mirri.gov.sk.